Skocz do zawartości

[Koła] Sztywne osie - adaptery

pajak.tomasz98

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, ogólnie jestem laikiem w temacie rowerów i mam pytanie. Chciałem zakupić rower Marin Muirwoods ze stalową ramą. Użytkowanie to 80% miasto i 20% parki i las. Czyli ogólnie żaden ciężki teren. Wszystko mi się w tym rowerze podoba, ale wyczytałem, że rower posiada szybkozamykacz a nie sztywne osie. Czytałem również, że te sztywne osie sporo dają (zwłaszcza przy hamulcach tarczowych, aby koła się o nie nie ocierały). Czy przy terenie po jakim będzie jeździł rower te sztywne osie są bardzo potrzebne? Czy odczuł bym różnicę? Mam jeszcze inne pytanie, właściwie to najważniejsze - gdzieś czytałem o jakichś adapterach, dzięki którym można na ramie z szybkozamykaczem zamontować sztywną oś (nie wiem czy dobrze zrozumiałem i dlatego piszę ten wątek). Jak miało by to działać i jakie adaptery powinienem kupić?

Zaletą sztywnych osi jest to, że raz ustawiasz zacisk i po ewentualnym wyjęciu koła wszystko od razu pasuje i nie trzeba dokładnie znów ustawiać położenia koła.

Co do odczuć z jazdy to przy porządnych szybkozamykaczach różnicy dla mnie nie ma. W tej chwili mam 2 rowery na sztywnych i jeden na qr.

Zaleta jest jeszcze taka, że ewentualne poluzowanie się zacisku na sztywnej osi nie spowoduje utraty koła  przy ostrym harataniu roweru. Generalnie jest większy komfort psychiczny i ja np mam większe zaufanie do wytrzymałościmocowania kół.

Większość piast z wyższej półki nie toleruje za dużej siły działającej poprzecznie na oś piasty (np. wszystkie tylne dt). Skręcane szybkozamykacze to żadne rozwiązanie. Poza tym 95% amatorów dwóch kółek w ogóle nie wie co to brak sztywności tylnego trójkąta więc dla nich TA.tej naistototniejszej zalety nie wnosi.