TrocheBiegam Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Witam. Czy jeżeli w rowerze fabrycznie zamontowany był amortyzator 120 mm to czy mogę wstawić do niego amortyzator 100 mm? Czy to zaburzy geometrię zaprojektowaną przez producenta? Czy jest to powszechny zabieg przy przeróbkach? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rozwiązanie Rebeliant86 Opublikowano 6 Lutego 2023 Rozwiązanie Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) To zależy od amortyzatora, trzeba sprawdzić jaka jest długość od góry korony do osi koła, jeśli znajdziesz amortyzator o tej samej długości a mniejszym skoku to geometria zostanie bez zmian Jeśli natomiast zmienisz na krótszy to tak, geometria się zmieni, można to niwelować jeśli chodzi o postawę poprzez podniesienie kierownicy na podkładkach i zmieniając długość mostka, natomiast co ważniejsze zmienia się kąt pracy amortyzatora i to już nie jest dobre zjawisko i tego nie poprawisz. Edytowane 6 Lutego 2023 przez Rebeliant86 Odnośnik do komentarza
TrocheBiegam Opublikowano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Amortyzator, który chciałbym zmienić na 100 mm to "Rockshox judy silver tk, 120mm" ale jak rozumiem trzeba znać samemu długość tego amortyzatora i prosić sprzedawcę o zmierzenie amortyzatora, który chciałbym kupić? To jest raczej trudno wykonalne, bo żaden sprzedawca nie będzie się w to bawił. Kiepska sprawa, ale dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rebeliant86 Opublikowano 7 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Myślę, że każdy sprzedawca chętnie Ci pomoże, w końcu to ich praca. A. tak swoją drogą to co ma na celu ta zmiana? Odnośnik do komentarza
TrocheBiegam Opublikowano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Chciałem zrobić lekkiego hardtaila na długie dystanse. Akurat mam na oku model na aluminiowej ramie (1300 g) z takim skokiem i pytam jaki będzie efekt po zmianie, bo po prostu nie wiem. Z tą pomocą to wiadomo jak jest. Chcielibyśmy bardzo pomóc, ale przedmioty które sprzedajemy znajdują się na magazynie 300 km stąd i fizycznie nie mamy możliwości. a w tabelce na monitorze nam się taki parametr nie wyświetla. Znajomy mi podpowiedział, że najefektywniej będzie zapytać kogoś na olx i pewni tak uczynię. Odnośnik do komentarza
Rebeliant86 Opublikowano 7 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 To może poszukaj sobie od razu widelca sztywnego carbonowego Odnośnik do komentarza
TrocheBiegam Opublikowano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Jakbym chciał jeździć na widelcu sztywnym to dalej bym jeździł na gravelu, ale to zdecydowanie nie dla mnie. Zmieniam gravela na mtb dla wygody. 1 Odnośnik do komentarza
trekkowe Opublikowano 10 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 No to jest zagwózdka 😃. Mam Judy gold 29 100 mm z ofsetem 51mm . Mogę to zmierzyć jak chcesz 🙂 Odnośnik do komentarza
TrocheBiegam Opublikowano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 Godzinę temu, trekkowe napisał: No to jest zagwózdka 😃. Mam Judy gold 29 100 mm z ofsetem 51mm . Mogę to zmierzyć jak chcesz 🙂 Spoko dzięki, ale plany już się powoli zmieniają. Chciałem włożyć w ramę SIDa 100 mm i on wymiarami się nie zgadza. Jednak jestem na kupnie ramy pod amortyzator 100 mm i nie będę psuł oryginalnej geometrii. Jak sprzęt zobaczę na początku przyszłego miesiąca i wszystko będzie w porządku to pochwalę się w odpowiednim dziale i będę aktualizował wszystkie modyfikacje. Powiem tylko tyle, że będzie to lekki hardtail. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi