Skocz do zawartości

Rozmiar ramy fitnessa

E/D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo chciałbym kupić fitnessa. Najbardziej mnie interesują Cube SL Road Pro, Fuji Absolute 1.3, Merida Speeder 200/300. Problem jest taki, że żadnego z nich nie mogę zobaczyć lokalnie, ew. wszystko na zamówienie. Od jakichś dwóch tygodni czytam wszystko o doborze ramy i już zgłupiałem. Takie dane podałem na Competitive Cyclist:
Inseam: 79
Trunk: 64
Forearm: 33
Arm: 59
Thigh: 59
Lower Leg: 53
Sternal Notch: 146
Total Body Height: 176

Wynik:
The Eddy Fit (cm)    
Seat Tube Range c–c: 52.4 - 52.8 cm
Seat Tube Range c–t: 53.9 - 54.4 cm
Top Tube Length: 52.4 - 52.8 cm
Stem Length: 9.5 - 10.1 cm
BB–Saddle Position: 66.7 - 68.7 cm
Saddle Handlebar: 51 - 51.6 cm
Saddle Setback:    5.2 - 5.6 cm

Czy mógłbym prosić o pomoc w doborze rozmiaru?

Opublikowano

W fitnesie powinna Cie interesować długość rury górnej i przekrok. Przynaajmniej w moim wypadku tak było. Przy wzroście 184cm i przekroku bodajże 88cm jeżdże na ramie 57cm (19').

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

A jakoś da się określić jaka to powinna być długość górnej rury? Jak rozumiem, to przekrok jestem w stanie jedynie sprawdzić stojąc z rurą pod kroczem?

Cube akurat nie podaje przekroku, ale inne już tak. Dzięki.

Edytowane przez E/D
Opublikowano

Ja wzorowałem się na różnych kalkulatorach szosowych i stąd znam długość rury górnej. Spróbuje ich poszukać to podlinkuje ;)

Opublikowano
12 minut temu, Zalas napisał:

Tu jest np. kalkulator ramy szosowej. Można w przypadku fitnessa sie na tym wzorować spokojnie ;)

Chyba nie bardzo dopasuję do fitnessa. Jeśli dopasuję np. rurę podsiodłową, to rura górna bardzo odbiega. 

Najgorsze jest to, że ja bym z chęcią po prostu przymierzył każdy i i po prostu kupił. To nie, na zamówienie.

Opublikowano

Mój to nie jest do końca fitness, tylko niewiadomo co. Ale sugerowałbym się tylko rurą górną. Podsiodłowa powinna wtedy być odpowiednio krótsza.

• Lubię to! 1