E/D Napisano 22 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 22 Sierpień 2017 Bardzo chciałbym kupić fitnessa. Najbardziej mnie interesują Cube SL Road Pro, Fuji Absolute 1.3, Merida Speeder 200/300. Problem jest taki, że żadnego z nich nie mogę zobaczyć lokalnie, ew. wszystko na zamówienie. Od jakichś dwóch tygodni czytam wszystko o doborze ramy i już zgłupiałem. Takie dane podałem na Competitive Cyclist: Inseam: 79 Trunk: 64 Forearm: 33 Arm: 59 Thigh: 59 Lower Leg: 53 Sternal Notch: 146 Total Body Height: 176 Wynik: The Eddy Fit (cm) Seat Tube Range c–c: 52.4 - 52.8 cm Seat Tube Range c–t: 53.9 - 54.4 cm Top Tube Length: 52.4 - 52.8 cm Stem Length: 9.5 - 10.1 cm BB–Saddle Position: 66.7 - 68.7 cm Saddle Handlebar: 51 - 51.6 cm Saddle Setback: 5.2 - 5.6 cm Czy mógłbym prosić o pomoc w doborze rozmiaru? Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 22 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 22 Sierpień 2017 W fitnesie powinna Cie interesować długość rury górnej i przekrok. Przynaajmniej w moim wypadku tak było. Przy wzroście 184cm i przekroku bodajże 88cm jeżdże na ramie 57cm (19'). 1 Odnośnik do komentarza
E/D Napisano 22 Sierpień 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpień 2017 (edytowane) A jakoś da się określić jaka to powinna być długość górnej rury? Jak rozumiem, to przekrok jestem w stanie jedynie sprawdzić stojąc z rurą pod kroczem? Cube akurat nie podaje przekroku, ale inne już tak. Dzięki. Edytowane 22 Sierpień 2017 przez E/D Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 22 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 22 Sierpień 2017 Ja wzorowałem się na różnych kalkulatorach szosowych i stąd znam długość rury górnej. Spróbuje ich poszukać to podlinkuje Odnośnik do komentarza
Zalas Napisano 22 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 22 Sierpień 2017 http://mathmed.blox.pl/2011/02/Dobranie-rozmiaru-ramy-szosowej-kalkulator.html Tu jest np. kalkulator ramy szosowej. Można w przypadku fitnessa sie na tym wzorować spokojnie Odnośnik do komentarza
E/D Napisano 22 Sierpień 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpień 2017 12 minut temu, Zalas napisał: Tu jest np. kalkulator ramy szosowej. Można w przypadku fitnessa sie na tym wzorować spokojnie Chyba nie bardzo dopasuję do fitnessa. Jeśli dopasuję np. rurę podsiodłową, to rura górna bardzo odbiega. Najgorsze jest to, że ja bym z chęcią po prostu przymierzył każdy i i po prostu kupił. To nie, na zamówienie. Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 22 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 22 Sierpień 2017 Mój to nie jest do końca fitness, tylko niewiadomo co. Ale sugerowałbym się tylko rurą górną. Podsiodłowa powinna wtedy być odpowiednio krótsza. 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi