jawa Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Cześć Siemka Mam bardzo nurtujące pytanie posiadam w swoim rowerze pełną grupę Shimano Ultegra 6700 i prawdopodobnie mam już zużyta sprężynę przerzutki tył a że nową przerzutkę 6700 już nie idzie kupić a używana nie wchodzi w grę i jedyna opcja zostaje nowa 105 10r ale że mam cały komplet Ultegra nie chiałbym tego zmieniać i teraz moja zagwozdka na którą myślę udzielicie mi odpowiedzi a mianowicie jeśli klamko manetka indeksuje przerzutkę to jeśli włożę 6800 lub 8000 11r czy klamko manetka 10r zrobi z tych przerzutek 10r ? mam świadomość tego że kołeczka są węsze od 10r ale to nie problem bo większy łańcuch na mniejsze kółka wejdzie ale czy będzie to wszytko z sobą współpracować Odnośnik do komentarza
Rozwiązanie Nemrod Opublikowano 29 Stycznia 2023 Rozwiązanie Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Nie będzie działać. Shimano w grupach szosowych prze przejściu z 10s na 11s zmienił indeksację. Przerzutki tylne 11 rzędowe nie współpracują z 10 biegowymi klamkomanetkami z powodu zmiany uciągu linki. Wcześniej 1 mm uciągniętej linki odpowiadał mniej więcej 2 mm ruchu przerzutki. Obecnie jest to ~1:1. Odnośnik do komentarza
jawa Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Okej dzięki za info w takim razie zostaje tylko nowa 105 10r Odnośnik do komentarza
Golm Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Podepnę się pod temat. Czy manetkę ST-6800 mogę zastąpić ST-R8000? Czy wymaga to jakiś "przeróbek" czy zamiana 1:1? Czy wiecie, gdzie ewentualnie mogę kupić ST-6800? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi