Skocz do zawartości

Giant Escape Disc 2 - rower fittnes szyty na miarę

Rebeliant86

Rekomendowane odpowiedzi

Po dwóch sezonach spędzonych z mega wypasionym (jak na mnie) gravelem Merida Silex 400 z robionymi na zamówienie kołami stwierdziłem, że mam więcej sprzętu niż talentu. Moje „wyprawy” to kręcenie się w koło komina w Warszawie i okolicach, a baranek jest trochę przereklamowany. 🤷‍♂️ i tak też pożegnałem się z Merida i stwierdziłem, że chce rower z prostą kierownicą, nie potrzebne mi amortyzatory, chcę mieć napęd z jednym blatem z przodu i chce na niego wydać ok. 2000pln, tak, żeby mi nie było szkoda go zostawić czasem pod sklepem.  
Wybór padł na Gianta Escape, nie ma ich z napędami. 1x… ale udało mi się kupić za 1000pln ,wiec spokojnie sobie napęd zrobię po swojemu. 

Napęd już też sobie skompletowałem, będzie 1x11 Deore,11-42 z przednią zębatką 32, wiem, że to napęd mtb, ale z moja kondycją będzie dość uniwersalny. Zdjęcie jeszcze ze starym napędem. Jak wjedzie nowy to wstawię aktualizacje. 

657F3EE5-4E8F-4421-9AF3-29973AAD32CB.jpeg

Edytowane przez Rebeliant86
  • Lubię to! 1
W dniu 29.01.2023 o 00:18, Rebeliant86 napisał:

zamówienie kołami stwierdziłem, że mam więcej sprzętu niż talentu

Też do tego dojechałem dość późno i obieram bardzo podobny kierunek w kwestii zmiany napędu. W jakie konkretne graty celujesz?

Ostatnio w sumie też zmieniłem otoczenie rowerowe i zauważyłem, że gadżety coraz mniej mnie interesują. A jak się wyjdzie z grup i spojrzy się katalog Shimano to można naprawdę ciekawe rzeczy znaleźć np. FC-MT210-2 który jest w cenie ~150PLN. Taniej niż chińskie korby na HT.

• Lubię to! 1

No ja nie żałuję decyzji. W sumie podsumowanie kosztów mogę na szybko zrobić: 

1.Rower (z którego zostanie rama, koła i kierownica) - 1000pln

2.Hamulce komplet Shimanot MT401 - 280pln

3.Tarcze hamulcowe Shimano SM-RT56 - 94pln (za dwie sztuki)

4.Chwyty ergonomiczne BBB - 40PLN

5.Kaseta Deore M5100 11-42 - 238pln

6.Przerzutka tył Shimano Deore 5120 -  149pln

7.Manetka Shimano Deore m5100 - 136pln

8.Łańcuch Shimano HG601 - 115pln

9.Support Shimano SM-BB52 - 62pln

10.Korba Shimano Deore MT5100 (1x11) - 259pln

Czyli łącznie wyjdzie mnie ten rower 2373zł, wszystkie części kupione nowe. 

Ze starego roweru wjadą pedały SPD i znalazłem jeszcze w odmętach gratów gromadzonych przez lata stare, ale nie używane żelowe siodełko Selle Royal Gel Moderate 60st - idealne do tego projektu. 

Jak na moje to dobra cena jak za Fitnesowy rower z nowym napędem 1x11 Shimano Deore :) W sumie mogłem zostawić hamulce te co są aktualnie Tektro M275, ale jak już szaleć to szaleć :D 

Co do wyboru napędu 1x11 to kierowałem się tym kalkulatorem, gdzie zakładam, że po ścieżkach w Warszawie jazda z prędkościami powyżej 30km/h raczej nie jest bezpieczna, a bazując na moich średnich ok. 20-22km/h to sprawdzi mi się idealnie. 

31736054_gearcalculator.thumb.jpg.dbbcb64b0a9bd91c87c7dd8a01d35aa6.jpg

Edytowane przez Rebeliant86

Tylko to współczesny Giant. Więc tak jak w Meridzie - czekają Cię koła. Na wiosnę zacznij się rozglądać po nowych z demontażu - jakiś Bontrager, Fuji, Marin. Kupisz za ułamek ceny składanych. Jak będą leżeć to się nie zepsują.

• Lubię to! 1

Co do kół to myślałem nad tym i zastanawiam się jeszcze czy nie lepiej wymienić piasty jak już się poddadzą, obręcz sama w sobie jak to obręcz, nawet jak jest ciężka to do mojej jazdy wiele nie wniesie lżejsza.

Ale ten temat jest otwarty. Jak się coś trafi to kupię całe koła, jak nie to będę jeździć na tych aż się posypią. 

• 4 tygodnie później...