don_pedro Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 heja szukam opon w rozmiarze 26 do dętki, jeżdżę +/- 60% asfalt, 30% las, 10% piach szukam do 150zł za oponę, jeśli warto to mogę dołożyć do 200 zł za sztukę do tej kwoty są do wyboru przeglądając allegro Schwalbe Smart Sam Schwalbe Nobby Nic Schwalbe Racing Ralph Schwalbe Rocket Ron Schwalbe Hans Dampf Maxxis Ikon MAXXIS Minion DHR Continental cross king Continental Trail King co na przód co na tył, w starych miałem 2.2 przód i tył 2.25 dzięki Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 (edytowane) Na asfalt Maxxis Minion ....... chcesz ducha wyzionąć ? Wykreśl z listy ewidentnie. Conti Cross King na przód na tył Conti Trail King to jeden typ. Drugi to Schwalbe Racing Ralph p+t. Nie masz na liście jeszcze jednej opony mój ewidentny faworyt to Conti Race King. Edytowane 28 Stycznia 2023 przez pecio Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Na tył TrailKing??? Na asfalt??? Miałeś w ogóle tą oponę? Co najwyżej RaceKing tył. Odnośnik do komentarza
Kkaaeell Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Potrzebujesz coś z minimalnym klockiem w takiej konfiguracji Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) Kolega napisał 60% asfalt. A Trail King ładnie się "odpycha " w pozostałym terenie . Tragedii nie ma na asfalcie tak jak na Minionkach. Edytowane 29 Stycznia 2023 przez pecio Odnośnik do komentarza
don_pedro Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 przyznam że nigdy nie przywiązywałem uwagi wsiadałem i jeździłem, opony z racji na stan i wiek wymagają wymiany i zacząłem czytać i im więcej czytam tym mniej wiem 😅 dzięki za info, jeszcze jedno mam dętki kendy 26x1.75-2.125 47/57-559 obręcze 559 17 stare opony miały 57-559 26x2.25 i 55-559 26x2.2 czy jak kupie 26x2.2 bo takie są na allegro to muszę dętki wymieniać czy to marginalna różnica? np conti cross king jest dostępny w rozmiarze 26 x2 i x2,17 będzie to miało jakieś ogromne znaczenie? Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) Spokojnie dętka wystarczy. Ja do opon 29x2,2 wsadzam dętki od kolarki i spokojnie śmigam. Raz awaryjnie to nawet założyłem dętkę 26 cali. Edytowane 29 Stycznia 2023 przez pecio Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Gorzej jest w drugą stronę - kiedyś jak wymieniałem na lato opony z 38c na slicki 28c to próbowałem upchnąć starą dętkę od szerszej opony do 28c i była po prostu za duża, wyłaziła mi bokami i w końcu przyszczypnąłem ją łyżką jak naciągałem opony i raz, że musiałem ja łatać to jeszcze musiałem jechać i kupić nowe, węższe dętki Odnośnik do komentarza
don_pedro Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 szperam po starych tematach odnośnie szerokości opon i gdzie się da tak czytam i opinie podzielone: zalecenia żeby dawać szerszą na przód jako agresywniejszą do utrzymania toru jazdy a węższą na tył jako szybszą o niższych oporach toczenia jak myślicie czy to dobre podejście? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Godzinę temu, don_pedro napisał: zalecenia żeby dawać szerszą na przód jako agresywniejszą do utrzymania toru jazdy a węższą na tył jako szybszą o niższych oporach toczenia Takie są zalecenia czy rekomendacje czy raczej opinie osób jeżdżących bardziej, że tak powiem "pro" w terenie. Takie też są dedykowane przez producentów zestawy na przód i tył, typu np. Conti CrossKing/RaceKing czy Schwalbe Racing Ralph/Racing Ray. Oczywiście też są opony "uniwersalne" bobre zarówno na przód jak i na tył Odnośnik do komentarza
don_pedro Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 dzięki zamówiłem na przód Cross King 26x2.2 i tył Race King 26x2.0 potestuję Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Daj znać jak się sprawują bo na wiosnę też mnie czeka wymiana opon w mtb bo obecne są już niemal łyse i ten zestaw XK/RK tylko że w rozmiarze 29" jest jednym z branych pod uwagę Odnośnik do komentarza
don_pedro Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 jasne, nie ma problemu Odnośnik do komentarza
don_pedro Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 dzisiaj był mój 1 wyjazd na nowych kapciach przejechane 20km, jeździłem głównie po asfalcie i kawałkami na szutrze, jestem mega zadowolony z wyboru, na asfalcie jeździ się znakomicie także taki zestaw polecam jak ktoś większość km robi na asfalcie dzięki Panowie za rady! 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi