Skocz do zawartości

Jaka przerzutkę kupić do roweru: Kross Level R2 2016 ?

Kacperos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio zauważyłem ze moja przerzutka (Shimano Altus FD-M190) ma luzy i chciałbym kupić jakaś nowe. Co polecacie do 150 zł ?

Rower to Kross Level R2

Napęd założony w rowerze to 3x8. Fajnie było by jakby przy nowej przerzutce mógłbym użyć otworów w ramie do prowadzenia linek w systemie wewnętrznym. Ale koniecznie nie musi.

Opublikowano (edytowane)

Na pewno szedłbym w kierunku przerzutek typu Down Swing. Niestety Top Swingi słyną z tego, że szybciej i cześciej pojawiaja się na nich luzy. WYnika to z ich dość delikatnej konstrukcji. Nawet w przerzutkach XT czy XTR to się pojawia. Proponowana przez @PrzeLuka przerzutka grupy Alivio ma model Down Swing w wersji Duall Pull, czyli z uniwersalnym prowadzeniem linki góra lub dół w zależności od modelu roweru. Wtedy sposób prowadzenia linek nie gra roli. No może poza przednim, czy też zwanym poziomym prowadzeniem linki. To już odrębny model przerzutki.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, PrzeLuka napisał:

Jeśli linkę naciągam to w dół.

9 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Na pewno szedłbym w kierunku przerzutek typu Down Swing. Niestety Top Swingi słyną z tego, że szybciej i cześciej pojawiaja się na nich luzy. WYnika to z ich dość delikatnej konstrukcji. Nawet w przerzutkach XT czy XTR to się pojawia. Proponowana przez @PrzeLuka przerzutka grupy Alivio ma model Down Swing w wersji Duall Pull, czyli z uniwersalnym prowadzeniem linki góra lub dół w zależności od modelu roweru. Wtedy sposób prowadzenia linek nie gra roli. No może poza przednim, czy też zwanym poziomym prowadzeniem linki. To już odrębny model przerzutki.

A przerzutki z grupy SLX ? 

Wiem ze pisałeś ze nawet w XT pojawiają się luzy ale nawet w tej przerzutce za taką kwotę ?

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/trekking/p,przerzutka-przednia-deore-xt-fd-t8000-ds-shimano,641658.html

Edytowane przez Kacperos
Opublikowano

SLX to bardzo dobra grupa. Tak na prawdę zbudowana na technologii wcześniejszych XT, ale tańsza :)

Pisałem o luzach w stosunku do przerzutek typu down swing,bo one rzadko kiedy łapią luz. Ale to nie oznacza,że jak kupisz przerzutkę top swing to musisz się bać luzów. Może okazać się,że Twój model ich nie złapie lub będą niewyczuwalne,bądź pojawią się po długim czasie użytkowania. Ja mam zamontowaną przerzutkę DEORE Top Swing i działa bez zarzutów. Wszystko zależy od sposobu jej użytkowania i dbania o nią.

19 minut temu, Kacperos napisał:

Wiem ze pisałeś ze nawet w XT pojawiają się luzy ale nawet w tej przerzutce za taką kwotę ?

Nie do końca rozumiem czy chodziło Ci ogólnie o moją wypowiedź dotyczącą przerzutek XT typu top swing, czy przerzutki XT podanej w linku. Ta w linku to jest przerzutka typu down swing (oznacza to,że prowadnica łańcucha jest poniżej obejmy przerzutki, a top swing ma prowadnicę powyżej obejmy przerzutki).