Kowal303 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Cześć mam problem z szanownym boxxerem. Numer z korony 08T50640257 nigdzie nie pasuje, więc mam problem z rozpoznaniem modelu, naklejek brak. Chciałbym zakupić do tego zestaw serwisowy pytanie jaki.. Jakie oleje.. Pomoże mi ktoś w temacie? Nie byłem leniem szukałem 2 dni, fora milczą ludzie też nie wiem.. 2.Czy w komorze powietrznej powinna być sprężyna? Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 W komorze powietrznej nie ma sprężyny. Z tego co widzę masz relatywnie "nowy " model . Tu masz serwisówkę https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2015-2018-boxxer-world-cup-service-manual.pdf Odnośnik do komentarza
Kowal303 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 13 godzin temu, pecio napisał: W komorze powietrznej nie ma sprężyny. Z tego co widzę masz relatywnie "nowy " model . Tu masz serwisówkę https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2015-2018-boxxer-world-cup-service-manual.pdf Serwisówkę już obczaiłem, ale nikt nie chce się podzielić wiedzą jaki kit powinienem zakupić by zrobić pełny serwis zarówno komory jak i tłumika. Znalazłem parę numerów ale co do żadnego nie mam pewności. Znasz takowy zestaw? Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 (edytowane) Masz Boxxera wersje WC rocznik modelowy 2015 .Szukaj zestawu serwisowego w sklepach do Boxxera wersja word Cup z oznaczeniem na końcu tego zestawu serwisowego ( tkz 200 godzinówki ) -A2 Z drugiej strony masz dziwny widelec albo OM-owy albo składak "garażowy " bo nie figuruje w bazie danych RS. Ja jak kiedyś wymieniałem koronę z lagami i na niej był numer seryjny to była w bazie. Może ktoś majstrował przy numerach ? Edytowane 23 Stycznia 2023 przez pecio Odnośnik do komentarza
Kowal303 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 3 godziny temu, pecio napisał: do Boxxera wersja word Cup z oznaczeniem na końcu tego zestawu serwisowego ( tkz 200 godzinówki ) -A2 I tu pojawia się problem bo żadne numery nie mają na końcu A2, przykładowo taki zestaw i mój faworyt https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-amortyzatorow/uszczelki/prod/rs-seals-boxxer-wc-fullkit Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 (edytowane) Sklep nie podaje oznaczeń kitów serwisowych według nomenklatury Rock Shoxa tylko po kodzie. Dobrze obsadziłeś FAWORYTA. Do tego kitu dokup jeszcze dwa typy oleju i dwa typy smaru. Wszystko masz w manualu opisane jakie. A jak będziesz go składał to wyrzuć z komory te dwa tokeny ( to cuś z pod korka komory powietrznej). Edytowane 23 Stycznia 2023 przez pecio Odnośnik do komentarza
Kowal303 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 (edytowane) Godzinę temu, pecio napisał: dwa typy smaru. Oleje mam, smar mam "sram butter", on nie wystarczy? Z tego co czytałem i oglądałem smar dają na wszystkie uszczelnienia gumowe, ślizgi i troszkę na uszczelki w lagach przed montażem. Te tokeny hmm, właśnie z ciekawości dokupiłem jeszcze 2 bo wedle sw mogą być max 4. Czemu sugerujesz ich usunięcie? Nie miałem jeszcze do czynienia z tokenami i w rzeczywistości nie mam doświadczenia, jedynie doświadczenie na papierze. Chodzi mi o Twoje doświadczenie na ten temat - za i przeciw. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez Kowal303 Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 (edytowane) Jeżeli jeździsz bardzo agresywnie , dużo skaczesz, bądź jesteś słusznej wagi tokeny mają sens ale z umiarem. Czym więcej tokenów tym bardziej progresywna charakterystyka skoku . Przedobrzysz z tokenami to nie wykorzystasz całego skoku amortyzatora. Zresztą jak masz BoXXera WC to to samo możesz osiągnąć regulacją szybkiej / wolnej kompresji na tłumiku. Z drugiej strony jest to temat rzeka na doktorata i najlepiej dojść do swoich ustawień oraz preferencji eksperymentując.Jeszcze dodam ,że MSR ma w ofercie wkład powietrzny który zastępuje tokeny i pozwala w " locie" zmieniać parametry skoku bez rozkręcania komory powietrznej. A co do smarów Sram Butter średnio uszczelnia komorę powietrzną natomiast jest idealny pod uszczelki kurzowe. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez pecio Odnośnik do komentarza
Kowal303 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 1 godzinę temu, pecio napisał: A co do smarów Sram Butter średnio uszczelnia komorę powietrzną natomiast jest idealny pod uszczelki kurzowe. Rozumiem czyli bawić się i próbować, a co do smaru mógłbyś polecić jakiś klaister którym ogarniasz komorę itp? Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 (edytowane) W starszych RS do komory powietrznej stosuje PM600 czerwony potwornie kleisty , w nowszych konstrukcjach Rock Shox Dynamic Seal Grease taki zielony a pod uszczelki kurzowe " masełko RSa" . Oczywiście są zamienniki tych smarów lepsze czy gorsze ale w serwisie staram się sztywno trzymać specyfikacji technicznej i serwisowej producenta (smary, oleje, momenty dokręcania ) Edytowane 24 Stycznia 2023 przez pecio Odnośnik do komentarza
Kowal303 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 13 godzin temu, pecio napisał: 13 godzin temu, pecio napisał: sztywno trzymać Zanim zapytałem tu, napisałem do żródła.. Zobacz co napisał gość z rock Shoxa... Hi Marcin, thank you for reaching out. I hope you're having a great week! The RockShox Trailhead App focuses primarily on suspension products from the model year 2016 onwards, which is why your 2015 BoXXer RC is not showing up. That said, I identified it in our internal referencing system as a BoXXer RC Coil from our B1 chassis. I have included all of the information you are looking for as well as some additional resources below for your convenience. 200-hour Service: 11.4015.386.000 - RockShox Fork Service Kit, BoXXer Race/RC (2010-2016) 50-hour Sevice: 00.4315.032.150 - RockShox Fork Service Kit, Basic: BoXXer RC (2012-2016) 2015-2018 BoXXer RC Service Manual (contains service procedures and oil volumes) SRAM Service Portal - FS-BXR-RC-B1 (contains all documentation for the fork) We do not sell any components directly, so your local shop or preferred online retailer would be your best resource for purchasing SRAM parts. You can visit our dealer locator tool to find SRAM retailers near you. I hope this helps! Please let me know if you have any additional questions at any time. Cheers, Henry 13 godzin temu, pecio napisał: Rock Shox Dynamic Seal Grease Jprd... Myślałem że sram jest drogi.. Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 (edytowane) Drogi i to bardzo. A to wszystko co ci Henry podał to jest do Boxxera sprężynowego a nie powietrznego jakiego ty masz. Wychodzi na to ,że ktoś motał koło twojego amortyzatora. Edytowane 25 Stycznia 2023 przez pecio Odnośnik do komentarza
Kowal303 Opublikowano 25 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 No cóż, od 15 - 16 roku dużo mogło się z nim dziać, zobaczymy czy faworyt będzie pasować. Dzięki wielkie za poświęcenie chwili i wszystkie ciekawostki. W dniu 24.01.2023 o 09:31, pecio napisał: masełko RSa Wybacz, ale się zakręciłem, możesz przytoczyć co to? Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Sram Butter - dosłownie Masło Srama Odnośnik do komentarza
Kowal303 Opublikowano 25 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 🤟 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi