ByQ94 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Cześć. Swego czasu jeździłem sporo na MTB jednak przez wypadek nie mam możliwości jazdy na takich rowerkach. Po długiej fizjoterapii szukam roweru w którym pozycję będę miał jak najbardziej wyprostowana i wygodna dla odcinków L3,4,5 i S1. Rower między 3/5 tysięcy złotych. Dojazd do pracy droga rowerowa i czasami wypady do lasu na ścieżki szutrowe. Gdyby ktoś ingerował stan kręgosłupa to też dodam. Z góry bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Obniżenie sygnału T2 krążka międzykręgowego na poziomie L4, 5, S1 🔸 Dehydracja krążków międzykręgowych 🔸 L2, L3 protruzja dysków, redukcja rezerwy płynowej worka oponowego. 🔸 Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obustronne. 🔸 L4, L5 protruzja dysków, redukcja rezerwy płynowej worka oponowego. 🔸 L5, S1 ekstruzja - sekwestracja dysku 🔸 Zwężenie struktur kanału nerwu rdzeniowego obsutronne, ucisk na korzeń nerwowy rdzeniowy lewy i prawy. 🔸 Pogrubione więzadła żółte obustronnie. Odnośnik do komentarza
Odie Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Z takimi tematami to polecam udać się do tematycznego fizjoterapeuty z branży (fittera), bo właśnie możesz sobie poważnie nabroić. Otóż rowery z "wyprostowaną pozycją" wcale nie są dobre jeśli nie ma odpowiedniego kąta pochylenia. Wszelkie holendry/trekingi gdzie siedzisz jak na kanapie przenoszą wszelkie wibracje, dziury itp właśnie na kręgosłup. Żeby go odciążyć to pozycja pochylona ale rozciągnięta. Pytanie: Na ile możesz się pochylić? Ale bez badań nikt Ci tego nie powie. No i będzie bardzo indywidualny dobór rozmiaru - bo ten sam rower może być nieodpowiedni dla Ciebie w innym rozmiarze. Więc fitting u fizjoterapeuty + rehabilitacja. Odnośnik do komentarza
ByQ94 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Bardzo dziękuję za odpowiedź faktycznie to najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza
Pitrich Opublikowano 2 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Ja mam wypukliny l4-l5 i dużą centralną wypuklinę l5-s1 modelującą worek oponowy i korzenie nerwowe. Dla mnie tylko rower z pełnym zawieszeniem. Przy hardtailu po 30-40km mam już dość na cały dzień i muszę mieć 1-2 dni przerwy. Na fullu 40km jadę praktycznie bez objawów a dopiero po 100km zaczyna doskwierać. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi