Skocz do zawartości

Nowy łańcuch w MTB jak dobrać ilość ogniw

XandyMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Przyszedł czas na wymianę łańcucha w moim MTB. Rower to lapierre raid 129. 

Na starym łańcuchu mam takie oznaczenia (KMC, H4, Z8) i taki sam chciałem kupić. Po tych oznaczeniach znajduje tylko 114 i więcej ogniw. Jak liczyłem u siebie to mam 112.

Rower był kiedyś na regulacji przerzutek, może serwisant skrócił go o jedno ogniwo.. Jaki łańcuch kupić w takim przypadku? 

Kupić ten Z8 114 ogniw i skrócić na 112 czy szukać inny model 112?

E58379FD-88D7-4232-A286-D2FD5123DB6D.jpeg

Edytowane przez XandyMTB

Łańcuch powinien być dobrany do ilości przełożeń na kasecie. Czasami +/- jeden rząd też podejdzie. Ciebie interesuje prawdopodobnie osiem rzędów. Resztę znajdziesz np. tu

Nie wiem co jest na topie. W każdym razie nie kupuj najtańszego. Samych KMC jest kilka rodzajów. Kolejna sprawa to stan napędu czy przyjmie nowy łańcuch czy trzeba będzie wymienić napęd. To wyjdzie w praniu. Można też kupić łańcuch z rolki o potrzebnej długości. Musisz wziąć pod uwagę w obliczeniach zawleczkę jeżeli masz lub będziesz stosował.

Edytowane przez grzegorz75jan
W dniu 15.01.2023 o 11:47, grzegorz75jan napisał:

Łańcuch powinien być dobrany do ilości przełożeń na kasecie. Czasami +/- jeden rząd też podejdzie. Ciebie interesuje prawdopodobnie osiem rzędów. Resztę znajdziesz np. tu

Nie wiem co jest na topie. W każdym razie nie kupuj najtańszego. Samych KMC jest kilka rodzajów. Kolejna sprawa to stan napędu czy przyjmie nowy łańcuch czy trzeba będzie wymienić napęd. To wyjdzie w praniu. Można też kupić łańcuch z rolki o potrzebnej długości. Musisz wziąć pod uwagę w obliczeniach zawleczkę jeżeli masz lub będziesz stosował.

Nie napisałem, że długość starego łańcucha (112) liczyłem ze spinka.

Sprawdzałem metodą matematyczną i chyba coś przekombinowałem.

Ilość zębów przód: 42
Ilość zębów tył: 32
Dł. suport - piasta: 45 lub 45,5cm.

Raz wychodzi mi łańcuch 110, a raz 112 w zależności której dł. używam w obliczeniach. Ogólnie to te obliczenia dają wynik już ze spinka? Bo to by wyjaśniło moje watpliwości.

Sprawdzę to jeszcze zakładając łańcuch na największe zębatki bez przerzutki.