Skocz do zawartości

Dobór narzędzi - zestaw Neo vs coś porządniejszego

maver1ck

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,
Zabieram się do zakupu zestawu narzędzi rower + nazwijmy to ogólno-remontowe. Przejrzałem już większość wątków i się waham między opcjami tańszą i droższą.
Z narzędzi w domu, które chcę zostawić mam juź Hexy Weha (te kolorowe), mam też wkrętarkę Metabo z bitami.
Potrzebuje:
- klucze płaskie i płasko-oczkowe
- klucze nasadkowe (zestaw 1/4 + 1/2 będzie pewnie wystarczający)
- klucz dynanometryczny (najlepiej 2-24 Nm)
- szczypce
- wkrętaki
- młotek
trochę narzędzi rowerowych (w tym klucz do kaset i pedałów).
- miernik do łańcucha

Opcje, które rozpatruje
1) Tańsza - koło 750 zł
- Neo Tools 10-196 - 450 zł 
- Narzędzia Bitula - koło 200 zł
- Miernik do łańcucha Pedros - 100 zł

2) Droższa - koło 1500 zł
- Klucze nasadkowe - Proxxon 23040 - 400 zł
- Klucze płaskie i płasko-oczkowe - Proxxon 23820 + 23800 - 300 zł
- Szczypce - zestaw Knipex 00 20 11 - 200 zł
- Wkrętaki - zestaw Wera - 200 zł
- Młotek - zwykły + gumowy - 50 zł
- Narzędzia Unior - koło 300 zł
- Miernik do łańcucha Pedros - 100 zł

I teraz 2 pytania.
1) Czy rzeczywiście warto zapłacić 2 x więcej za bardziej markowe narzędzia.

2) Jaki klucz dynanometryczny. Chciałbym, żeby był obustronny. Opcje:
- Mighty
- Coś droższego bez nasadek (typu King Tony). Nasadki i tak będę miał z zestawu z grzechotką.
- Pro Bike Tool - dobrze oceniana opcja na Amazonie. 
https://www.amazon.pl/gp/product/B083MRWD6Q/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A2SPEM3E9B2GHB&psc=1
- A może adapter dynanometryczny ? 
https://www.narzedziak.pl/jonnesway-adapter-dynamometryczny-elektroniczny-1-4-3-30nm-t19030n.html
- Optimum to pewnie by było Jonnesway elektroniczny ale 1000 zł to trochę drogo.

Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie rady.
Maciek

Edytowane przez maver1ck
1 godzinę temu, maver1ck napisał:

- Młotek - Kuźnia - 50 zł

Najprostszy młotek gumowy można w Casto kupić już za 20 zł.

1 godzinę temu, maver1ck napisał:

2) Jaki klucz dynanometryczny. Chciałbym, żeby był obustronny.

??? A są takie?
Poza tym do wkręcania odwrotnego (np suportu) i tak potrzebujesz 40Nm.

Edytowane przez Motke

Druga opcja. Narzędzia Bitula są kiepskiej jakości i z kiepskiego materiału robione (dosłownie garażowa produkcja ). Zamiast miernika do łańcucha polecam suwmiarkę. Mam kilka mierników i każdy pokazuje co innego a bliskie rzeczywistości to pokazuje tylko miernik Rohloffa. A dynamometrie to mam Proxxona    cztery klucze z prawie całym zakresem do roweru i samochodów od 1 nm do ponad 200

25 minut temu, Motke napisał:

Najprostszy młotek gumowy można w Casto kupić już za 20 zł.

??? A są takie?
Poza tym do wkręcania odwrotnego (np suportu) i tak potrzebujesz 40Nm.

Mój rower wymaga 15 Nm do haka przerzutki (w lewo)

21 minut temu, pecio napisał:

Druga opcja. Narzędzia Bitula są kiepskiej jakości i z kiepskiego materiału robione (dosłownie garażowa produkcja ). Zamiast miernika do łańcucha polecam suwmiarkę. Mam kilka mierników i każdy pokazuje co innego a bliskie rzeczywistości to pokazuje tylko miernik Rohloffa. A dynamometrie to mam Proxxona    cztery klucze z prawie całym zakresem do roweru i samochodów od 1 nm do ponad 200

Suwmiarkę mam manualną ale to rzeczywiście dobry pomysł. Przeczytam jak się to ogarnia.

Mierzysz łańcuch nowy na maksymalnym pomiarze suwmiarki - powiedzmy 10 ogniw.  Potem co jakiś czas robisz kontrolny pomiar i jeżeli z arytmetyki wyjdzie uciąg większy niż 0,5 % to łańcuch na złom. A już bezwzględnie jak ma 0,7%.  A najlepiej jak robisz duże przebiegi śmigać na kilku łańcuchach. Ja katuje równocześnie 4 łańcuchy i robię rotację co około 300km. Po dobiciu około 12000km  wymiana kompletu koronek na kasecie , przedniego blatu i kolejne 4 łańcuchy. Na pewnym etapie  już nie muszę nic mierzyć bo wiem jaki mam uciąg po zrobieniu pewnego dystansu uwzględniając warunki.

Edytowane przez pecio

Swoją drogą przyszły pierwsze zakupy.

Proxxon i Wera super wykonanie. Zostają bezapelacyjnie.
Unior - hmmm... spodziewałem się czegoś lepszego. Mam mieszane odczucia biorąc pod uwagę cenę.

Klucz dynamometryczny. Zamówiłem Mighty i ProBikeTool. Mighty wraca do sprzedawcy od razu. 

• Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...

Ja mam taki klucz tylko innej firmy Pedros . Mam go kilka lat i jest to o niebo lepsza opcja niż bacik.  W Uniorze  uważaj bo są  bodajże trzy klucze tego typu każdy do innego systemu kaset.  Ale generalnie -  najlepszy patent do "przytrzymania"  kasety.