Lukkey Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Cześć, 2 lata temu kupiłem sobie takiego gotowca Indiana X Pulser 3.9 i zadowolony zacząłem swoją przygodę z rowerem. Myślałem, że będę trochę więcej jeździł po nieutwardzonym terenie, ale życie zweryfikowało i po przejechanych ók. 1300km w 80% są to utwardzone ścieżki rowerowe (kostka, asfalt, rzadziej szutry), a tylko w 20% leśne ścieżki. Trasy regularnie się wydłużają, a plany są ambitne więc zacząłem się zastanawiać czy nie zmienić obecnych opon Kenda 29x2.10 50-622 z agresywnym bieżnikiem na coś lepiej dostosowanego pod utwardzoną ścieżkę rowerową. Podstawowym pytaniem jest, czy zmiana opon na węższe i o mniej agresywnym bieżniku przyniesie zauważalną różnicę w średniej prędkości na dystansach 40-80 km po utwardzonej nawierzchni? Czy może będzie to różnica na tyle nieduża, że nie warto bawić się w szukanie, dopasowanie, wymianę opon i wydatek kilku stówek? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Ja w swoim starym mtb 26" jak został "bułkowozem" gdy do wycieczek po lesie zastąpił go nowy 29-ner wymieniłem opony na 1,75" z mniej agresywnym bieżnikiem, takim ni to trekkingowym ni to terenowym, więc uważam, że warto. Opony te też spokojnie dawały radę poza utwardzonymi ścieżkami. Może Schwalbe Smart Sam 28x1,75"? Kosztują chyba tylko ok. 70 zł. Albo jakieś bardziej trekkingowe Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zdecydowanie. Zmiana opon daje najwięcej jeśli chodzi o osiągalne rezulaty w zależności od nawierzchni. Odnośnik do komentarza
revolta1 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Ja jeździłem na 2.25 . Schwalbe racing ralph 29 Vittoria saguaro 29 W końcu zmieniłem na continetal dublet fighter III . 2.0 jest szybciej jest ciszej jest lżej. Ale jakby założył gumę lżejsza byloby jesCze lepiej .uważam że szerokość nie jest dużym problemem jeżeli chodzi o prędkości średnie itd .tylko wagą opony ,dętki, koła, .bynajmiej dla mnie Odnośnik do komentarza
Lukkey Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Dzięki za wszystkie odpowiedzi, każda jest dla mnie wartościowa. Pewnie wybiorę jakąś oponkę z powyższych propozycji. Korzystając z okazji zapytam jakiego producenta/model dętki polecacie w rozsądnym stosunku cena/jakość/waga? (oczywiście rozmiar dętki zależy od tego jaką oponę ostatecznie wybiorę). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi