SpaweL Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udost臋pnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) Witajcie bracia o siostry 馃槈 Je艣li to powielony w膮tek z g贸ry przepraszam , i prosz臋 o skierowanie na dobre tory na forum ,jestem tu nowy znalaz艂em w膮tek ale dotyczy艂 innego problemu. Postanowi艂em przej艣膰聽 z amortyzatora聽 na szywny widelec,posiadam rower z g艂贸wk膮 ramy typu taper, Ko艂a w rowerze to 26"jedyny widelec pasuj膮cy kt贸ry znalaz艂em to force MTB . O tutaj pojawia si臋 pytanie, Widelec kt贸ry chce kupi膰聽 jest z prost膮 rura sterow膮 ,trzeba zastosowa膰 adapter聽 ale zupe艂nie nie wiem jak si臋 do tego zabra膰, g艂贸wk膮 ramy jest rozszerzana na g贸rze i na dole , domy艣lam si臋 偶e adaptera potrzebuje tylko na doln膮 cz臋艣膰 prawdopodobnie b臋d臋 musia艂 j膮 jako艣 zwymiarowa膰聽 w g贸rnej cz臋艣ci z tego co kojarz臋 jest 1 1/8 na dole chyba 1 1/2 ale pewno艣ci nie mam聽 musia艂 bym to sprawdzi膰聽 zrobi臋 to jutro. Kolejna kwestia聽 to hamulce ,mam zaciski PM a amortyzator jest IS i tutaj te nie b臋dzie problemu z monta偶em nie trzeba dawa膰 偶adnych dystans贸w przy tarczy??? Z g贸ry dzi臋kujemy za odpowiedzi w za艂膮czniku podsylam zdj臋cie pogl膮dowe ramy.pozdrawiam. 聽 Edytowane 30 Grudnia 2022 przez SpaweL Odno艣nik do komentarza
vdcmike Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udost臋pnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 W komplecie z niekt贸rymi sterami jest adaprer jednak imho nie kasz g艂贸wki rozszerzanej. Zdemontuj wide艂 i wszystko si臋 wyja艣ni. Co do adaptera zacisku to je艣li masz tarcz臋 160mm nie b臋dzie potrzebny. Odno艣nik do komentarza
SpaweL Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Udost臋pnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) Jutro postaram si臋 zrobi膰 zdj臋cia g艂贸wki ramy a mo偶e jeszcze dzisiaj si臋 uda ale na 100 %jest rozszerzana bo kiedy艣 j膮 robi艂em , tarcze mam 180聽 ale to chyba nie b臋dzie jako艣 problem?? Og贸lnie adapter b臋dzie potrzebny bo ma PM a widelec ma monta偶 IS Znalaz艂em co艣 takiego Edytowane 30 Grudnia 2022 przez SpaweL Odno艣nik do komentarza
SpaweL Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Udost臋pnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) Rozebra艂em dziada, mimo 偶e g艂贸wk膮 ramy jest聽 rozszerzana amor ma szyjk臋 w膮ska tak wygl膮da. 聽 Edytowane 30 Grudnia 2022 przez SpaweL Odno艣nik do komentarza
Motke Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udost臋pnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 30.12.2022 o 21:29, SpaweL napisa艂: Rozebra艂em dziada, mimo 偶e g艂贸wk膮 ramy jest聽 rozszerzana amor ma szyjk臋 w膮ska tak wygl膮da. Absolutnie to NIE JEST rama tapered i nie wejdzie tam tam widelec tapered. Zmierz w miar臋 dok艂adnie 艣rednic臋 zewn臋trzn膮 na g贸rze i na dole g艂贸wki. Je艣li wyjdzie Ci, 偶e masz na g贸rze i na dole ok 50 mm to masz stery ZS44 i na 100% wy艂膮cznie pod prost膮 rur臋. G艂贸wki pod tapered maj膮 na dole najcz臋艣ciej 艣rednic臋 zewn臋trzn膮 ok 62 mm (ZS56). Je艣li si臋 oka偶e, 偶e na dola masz ok 55 mm (ZS49) to m贸g艂by艣 zamontowa膰 widelec tapered wymieniaj膮c na dole stery na EC49 (czyli z misk膮 na zewn膮trz). W dniu 30.12.2022 o 17:11, SpaweL napisa艂: Widelec kt贸ry chce kupi膰聽 jest z prost膮 rura sterow膮 ,trzeba zastosowa膰 adapter聽 ale zupe艂nie nie wiem jak si臋 do tego zabra膰 Podsumowuj膮c: na 99% jedynym Twoim problemem jest dolna bie偶nia. Albo musisz kupi膰 jak膮艣 now膮 lub wyd艂uba膰 star膮 ze starego widelca. Edytowane 1 Stycznia 2023 przez Motke Odno艣nik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj si臋Zaloguj si臋
Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.
Zaloguj si臋