Leszek Gumowski Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Kupiony w 2021r za 10 tys. zł. jako rower MTB- czyli golas (jak ja to nazywam). Silnik Bosch gen4 -85Nm. No i zaczęło się udoskonalanie. Muszę zaznaczyć, że jestem już w słusznym wieku i liczy się dla mnie wygoda i nowoczesność. Dokupiłem błotniki SKS szerokie (opona 2,4 cala), bagaznik oraz kuferek. Założyłem oświetlenie. Widelec przedni sprężynowy wymieniłem na RS REKON powietrzny z tłumieniem odbicia . Sztycę podsiodłową zamieniłem na amortyzowaną (na pantografie). Wyświetlacz PURION zamienilem na NYON. No a teraz najważniejsze - napęd. Była kaseta 9- rzędowa i przerzutka Altus. Jakoś nie pasowało mi to do elektryka. Zacząłem przeglądać internet i wynalazłem piastę planetarną ALFINE i sterowanie do niej Di2. Pokupowałem wszystko co trzeba , zamontowałem, piastę zaplotłem w koło (przy okazji zaplotu wymieniłem szprychy w tylnym kole na nieco grubsze). Porównując zmianę biegów do starego systemu mogę stwierdzić krótko: ogromny skok cywilizacyjny. System Di2 wrzuca biegi bardzo precyzyjnie i bardzo szybko. Można to robić w każdej chwili jadąc lub stojąc. Oczywiście wykorzystałem też możliwość jaką daje nam silnik boscha - zdjęcie blokady prędkości. Osobiście uważam, że gdyby rowery te jeżdziły 35km/h nikt by przy tym nie kombinował.Zadbałem też o poprawę hamowania na tył. Wymieniłem orginalną tandetną tarczę na tarczę ICE-TECH + klocki ceramiczne. Hamulec musi blokować koło. Koszt całości? - druga dycha. Ale w końcu mam to co chciałem. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Jeszcze tylko wywal ten paskudny łańcuch i załóż pasek, będziesz miał spokój na lata, a do konserwacji napędu wystarczy ... woda Odnośnik do komentarza
Leszek Gumowski Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Myślałem o pasku. Lecz w mojej ramie są haki pionowe - brak możliwości naciągu paska. Poza tym rama musiałaby być dzielona żeby założyć pasek. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi