Skocz do zawartości

Co wybrać do scigania sie w XC/maratonach

Maba

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!  
Scott Spark 950(2022) vs Orbea Oiz H10(2022)? 
Co byście polecili? Mam zamiar zacząc się ścigać od tego sezonu, dlatego uznałem, że przyda mi się coś na pełnym zawieszeniu( do teraz jezdziłem na scott scale 950) tak te wszystkie rowery są aluminiowe, bo boję się karbonu. Wiem że aluminium też się łamie i krzywi, jednak nie potrafię się przekonać... 

W dniu 26.12.2022 o 12:29, Maba napisał:

Witajcie!  
Scott Spark 950(2022) vs Orbea Oiz H10(2022)? 
Co byście polecili? Mam zamiar zacząc się ścigać od tego sezonu, dlatego uznałem, że przyda mi się coś na pełnym zawieszeniu( do teraz jezdziłem na scott scale 950) tak te wszystkie rowery są aluminiowe, bo boję się karbonu. Wiem że aluminium też się łamie i krzywi, jednak nie potrafię się przekonać... 

DO ŚCIGANIA NIE NADAJE SIĘ ALUMINIUM. Spark 959 z wagą 14,5 kg bez pedałów (za 15,5 tysiąca złotych polskich)  NIE NADAJE się do ścigania. Jeśli chcesz robić wyniki - tylko karbon. Karbon ma o wiele większą wytrzymałość zmęczeniową od AL. Ma niestety większą podatność (mniejszą wytrzymałość) na uszkodzenia punktowe (np. urerzenia kierą, kamolami, patyki blokujące widełki) ale ta mniejsza wytrzymałość punktowa jest bardziej do ogarnięcia (łatwiej dbać o rower i chronić go przed uderzeniami punktowymi) niż zmęczeniowa. Niska wytrzymałość zmęczeniowa aluminium da znać w najmniej oczekiwanym momencie, najczęściej na spawach ale , to pocieczające, następuje przy mega obciążeniach, przy tyraniu rowerem non stop i katowaniu go do upadłego. Wymaga to niezłego wysiłku z Twojej strony, żebyś go skatował na śmierć (pomijam typ jazdy enduro, dirt, DH). Jeśli masz zamiar się ścigać, to tylko karbonowy rower. Polecam oczywiście speca jak Cię stać. Rozważyłbym XC 900 RockRider, bezkonkurencyjny pod względem wyposażenia. Za tę cenę dostaniesz 3/4 wyposażonego roweru "markowego" (tj. speca, treka, cannona, canyona). Jeśli nie pasi Ci produkt deca, zainteresuj się Superior'em. Jeśli upierasz się na aluminium w fullu, to zobacz: Superior  XF 919 RC (11,5 kzł). https://katalog.bikeworld.pl/2022/web/produkt/rowery_gorskie/xc_maraton/superior/78393/xf_919_rc . Świetna, lekka konstrukcja .

Dalej twierdzę, że o głowę bije produkcja RockRider W KARBONIE XC 900 w wadze 10,1 kg i cenie 9,0 kzł  ( https://katalog.bikeworld.pl/2022/web/produkt/rowery_gorskie/xc_maraton/rockrider/82350/xc_900_29_karbon_gx_eagle_lunar ) chociażby ze względu na obsługę serwisową w całej PL i gwarancyjną.

Dzięki za odpowiedź! A co myślisz jeszcze o tej orbei? Superiory już szukałem, jednak w pobliżu mnie(Rybnik) ciężko o taki rower. Na Olx jest jedna sztuka, XF 929RC, jednak osprzet wydaje mi się dość słaby w porównaniu chociażby do mojego aktualnego scale 950.