GF Ziggurat Opublikowano 24 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2022 (edytowane) Witam, W tym roku kupiłem scott-a metrix 10. Później zmieniłem kierownicę na baranka aero z manetkami grx 600 2/11. Reszta napędu to shimano 105 7000 . Kaseta 11/32, korba 50/36. W czerwcu 2023 wybieram się na długą i wymagającą dla mnie wyprawę szosową. Obawiam się że o ile na płaskim z lekkimi górkami szosie napęd będzie super to strome długie podjazdy przez wysokie góry z ekwipunkiem bikepackingowym może być zbyt twardy. Wstępnie myślałem o zmianie korby na grx 810 48/31 i ewentualnie kasety na 11/34. Mam też dostęp do zębatki grx 600 30z. Czy to będzie ze sobą grało ( kompatybilność, pojemność, łańcuch itp)? Ewentualnie co innego? Ale nie chciałbym zmieniać całego napędu bo zbankrutuje ;). Edytowane 24 Grudnia 2022 przez GF Ziggurat Odnośnik do komentarza
Motke Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 W dniu 24.12.2022 o 11:21, GF Ziggurat napisał: Kaseta 11/32, korba 50/36. Wstępnie myślałem o zmianie [..] ewentualnie kasety na 11/34. 11-34 to praktycznie kaseta MTB z początkiem 11-13-15-.. Dla zmiany z 32 na 34 na końcu to chyba nie warto. Odnośnik do komentarza
GF Ziggurat Opublikowano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Już zamontowałem kasetę 11-34. Jest spora różnica . Do tego porzuciłem od kumpla korbę grx 600 46/30. jazda po górach w bikepackingu będzie Ok . Natomiast ewentualnie jak protestuje to może jeszcze pokuszę się na 48/31 jeśli ta pożyczona będzie zbyt wolna . Lepiej już nic chyba nie wymyślę bez kosmicznych wydatków . Aga , zapomniałem dodać ze ta korba grx 600 ma Ok 2,5 mm offsetu. Czyli mała zębatka na korbie i 34 z tylu są na granicy pracy łańcucha . Jeszcze odnośnie kasety i stopniowania . Mozna mieszać poszczególne zębatki i wymienić tylko te ostatnie największe. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 W dniu 24.12.2022 o 11:21, GF Ziggurat napisał: kupiłem scott-a metrix 10. Później zmieniłem kierownicę na baranka Czy pozycja nie stała się za bardzo wyciągnięta jak jeździsz na łapach? Czy może skróciłeś mostek? Mam fitnessa Cube SL Road i też myślałem o zamontowaniu baranka ale boję się, że za mocno się wydłuży pozycja i że będzie niewygodnie i że lepiej po prostu kupić coś z barankiem Odnośnik do komentarza
GF Ziggurat Opublikowano 28 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 Dla mnie jest Ok . Ale jestem przyzwyczajony długich geometrii . Niestety w tym scott-cie mostek jest specyficzny i nie do się go łatwo wymienić na inny . Chyba ze są już jakieś akcesoryjne. natomiast można trochę siodełko do przodu pchnąć . Jak masz zwykły mostek to go zmieniasz na krótszy i po kłopocie 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi