lukasz22536 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Witam Mam dylemat dotyczący zakupu butów MTB zastanawiam się nad modelami poniżej: Northwave Rebel 3 SHIMANO SH-XC702 XC7 Z góry dziękuję za pomoc :) Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 Też miałem ten sam dylemat. Miałem okazję pośmigać w tych Shimano testowo jak również w Rebelach. Wybór padł na Rebelki. Mam już cały sezon zaliczony w nich i są świetne. Poprzednie modele to Shimano , Spece i lata temu też Northwawe które były wzorem wygody. Tak samo jest teraz dla mnie Rebele są wygodniejsze od Shimano ,czuję w nich lepszą efektywność pedałowania. Tak samo jak w Shimano musisz brać numer większe niż normalnie ubierasz. Shimano na nodze wyglądały jak kajaki - w Rebelach nie ma tego efektu. Na koniec dodam Rebele mają lepszy system " sznurowania" i lepiej trzymają nogę. Taka jest moja opinia ale tak samo jak z siodełkami jest to sprawa indywidualna i but pasujący mnie nie musi odpowiadać innym. Dlatego kup jeden i drugi model ,poprzymierzaj i zostaw ten który najlepiej spełnia twoje oczekiwania. 1 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 3 godziny temu, pecio napisał: Dlatego kup jeden i drugi model ,poprzymierzaj i zostaw ten który najlepiej spełnia twoje oczekiwania. Bardzo dobra rada, też tak często robię. Ostatnio tak kupowałem buty do biegania w terenie i kask mtb - zamówiłem 3-4 egzemplarze i zostawiłem najbardziej mi pasujące 1 Odnośnik do komentarza
lukasz22536 Opublikowano 25 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 3 godziny temu, Greg29 napisał: Bardzo dobra rada, też tak często robię. Ostatnio tak kupowałem buty do biegania w terenie i kask mtb - zamówiłem 3-4 egzemplarze i zostawiłem najbardziej mi pasujące Już Rebel w domu mam i czekam na Shimano Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 I jak ? Jestem ciekaw twojego werdyktu. Odnośnik do komentarza
lukasz22536 Opublikowano 31 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 7 minut temu, pecio napisał: I jak ? Jestem ciekaw twojego werdyktu. Bardziej podeszły mi Shimano lepiej noga się czuła. I zostałem przy Shimano ale musiałem wymienić na wiekszy Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 W Shimano to standard z rozmiarówką - zawsze trzeba brać o numer większe. Odnośnik do komentarza
lukasz22536 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 1 godzinę temu, pecio napisał: W Shimano to standard z rozmiarówką - zawsze trzeba brać o numer większe. Brałem według starych butów Shimano oraz zimowych MTB SHIMANO SH-MW701 MW7 i te na wypust 2022/2023 są za małe Odnośnik do komentarza
Muchor Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Drodzy eksperci, Prośba o poradę od początkującego cyklisty, acz już starszego pana (niebawem szóstka z przodu). Zapaliłem się do gravelowania i teraz przymierzam się do zakupu pierwszych wpinanych butów. Na razie wybór mój padł na Shimano SH-XC300, wedle wielu opinii które znalazłem w Internecie powinny być dobrym wyborem na początek. Ale chcę kupić te buty w sklepie internetowym, bo po prostu cena jest dużo lepsza niż w stacjonarnych. No i pojawia się problem wyboru rozmiaru buta - ciężko je przymierzyć przez internet... Normalnie noszę rozmiar 44-44.5, zatem myślę sobie że gdybym zamówił rozmiar 45 i 46 to któryś powinien podpasować. Na co warto zwrócić uwagę przy przymiarce? Kiedy więcej biegałem to wiedziałem oczywiście, że po godzinie biegu stopa tak bardzo pompuje się krwią, że rozmiar powiększa się co najmniej o jeden numer, i buty do biegania na dłuższe dystanse trzeba kupować o 1-1.5 numeru większe niż zwykłe buty na co dzień. Wedle lektury forów z butami na rower ten efekt nie jest aż tak bardzo wyraźny, ale jednak jest - no i fason fasonowi nie równy, te buty są ponoć bardziej na szczupłą stopę. Co sądzicie - czy dla kogoś takiego jak ja, raczej z szeroką stopą o rozmiarze 44.5 - chyba któryś z tych butów będzie dobry? Tę drugą parę po prostu zwrócę. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Buty Shimano słyną z tego, że są wąskie i że mają bardzo mocno zaniżoną rozmiarówkę. Ja noszę normalnie 42-43 a Shimano były dobre dopiero 45. Znowu Northwave w rozmiarze 44 są lekko przyduże. Najlepiej jakbyś miał możliwość w sklepie stacjonarnym pomierzyć różne modele i zobaczyć jaki rozmiar z jakiej firmy Ci pasuje - przecież nie musisz kupić, można pomierzyć, pomarudzić, stwierdzić że nic nie pasuje i wyjść. Najlepiej jakbyś też mierzył w jakiejś grubej zimowej skarpecie albo w dwóch skarpetach, tak jak jeździsz zimą, żeby się nie okazało, że zimą czy jesienią jak jest chłodniej i chcesz ubrać cieplejsze skarpety to się nie zmieszczą i będą cisnąć Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi