trollu Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Cześć. Mam buty M089 oraz pedały M520. Niedawno kupiłem drugi rower i średnio widzi mi się zabawa z przekręcaniem spd z jednego roweru do drugiego, dlatego M520 zostałyby w xc a do traila chciałbym kupić drugi komplet pedałów. Pytanie - zostać przy pedałach bez platformy (np M520) czy iść nieco dalej - zastanawiam się nad M8020. Jeździłem chwilę w takich, mam wrażenie, że łatwiej się wpiąć - blok szybciej trafia w zatrzask. Tylko czy poza tym będę miał jakieś plusy z tej mini platformy - M089 mają inną podeszwę niż np SH-AM9 i nie wiem czy platforma nie będzie w takiej parze pełnić funkcji czysto estetycznej. Jakimś agresywnym riderem nie jestem dlatego nie szukam zestawu pod dh.
Puncu Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Podłącze się do pytania. Mam te same buty i pedały. Zastanawiałem się nad drugim kompletem pedałów, myślałem nad PD-M545, ale boje się że podeszwa M089 może przeszkadzać w wypinaniu się. Ktoś miał doświadczenia z tymi budami i SPD z platformą?
trollu Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2017 M545 to już kawał odważnika wokół zatrzasku raczej w wypinaniu nie powinno być problemów, M089 ma ostry protektor po bokach ale środek jest mocno wycięty i wbrew pozorom blok mocno wystaje. Kumpel ma buty AM9 - płaska podeszwa - buty niby do enduro, dh (Athertonowie pomagali je stworzyć i sami w nich jeżdżą) i idąc np po kostce w M089 bardziej słychać jak blok zgrzyta o podłoże - czyli AM9 lepiej siądzie na platformie i będzie miał większy kontakt. Nikt raczej nie boi się o to, że przez to but się nie wypnie
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 W komentarzach pod tym artykułem, ludzie narzekają na brak podparcia w ramce w M8020, gdyż jest ona umiejscowiona za nisko: http://www.bikeradar.com/mtb/gear/article/shimano-m8000-xt-race-vs-m8020-xt-trail-pedals-comparison-and-review-46461/
Franz Mauer Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Problemy podparcia w pedałach SPD z platformą dotyczą medeli wielu producentów. Pisałem o tym cześniej. Czy platforma będzie spełniać soją rolę zalezy od kształpu podeszwy buta oraz konstrukcji pedała. Zdarzało się,że niektóre buty nie były w stanie się wpiąć,bo platforma wręcz przeszkadzała. Problem ten rozwiązano stosując podkłądki pod blok, aby trochę go podnieść. W innych przypadkach buty wpinały się w pedały, ale nie wspierały się na platformach. Kształt podeszwy na to nie pozwalał. Dlatego najlepiej przymierzyć dany but do danego pedału, aby mieć większą pewność.
trollu Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) no właśnie. Podejrzewam, że ta platforma "działa" np przy twardych lądowaniach jak podeszwa buta nieźle się ugina. Jeżeli miałbym sobie podarować platformy - pewnie taki sam problem z małym podparciem będą miały np HT Enduro T1 - w dodatku cena odstrasza - to szukam czegoś co chociaż kolorystycznie mi podpasuje Funn Tactic lub Exustar E-PM235. Z tym, że nie widzę nigdzie oferty na te exustary. Wagowo też byłoby fajnie, bo dla XT PD-M8000 podają 340g, Funn 310g a Exustary 300g. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez trollu
Franz Mauer Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 A Force MTB kosztują 159 zł i ważą 293 g
trollu Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) na stronie force są po 200zł za niewiele więcej są w/w funn. Kwestia jak z żywotnością - wszystkie SPD ale na foto widać pewne różnice - np w force jedna części zatrzasku jest dwu częściowa. Niska waga wynika z okrojenia materiału - z wszystkich w/w będą najgorzej podpierać but - na zdjęciach exustara czy funn widać białe pola (na PD-M8000 też są srebrne płaszczyzny) - tam but siada na korpusie, w force but w tym miejscu będzie miał bardzo mały kontakt z pedałem a co do M545 - one powinny lepiej pracować - klatka zatrzasku jest ruchoma względem platformy o ile dobrze widzę Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez trollu
Franz Mauer Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Wysil się i poszukaj, a znajdziesz: https://www.centrumrowerowe.pl/cr/p,pedaly-click-mtb-czarne-force,520904.html - cena mniej niż podałe Mam 100kg wagi jeżdzę Forcach od dwóch sezonów. NIe lubię łatwych tras, więc nie mają lekko. Działają bez zarzutów. Wcześniej potrafiłem zajechać niezniszczalne 520, a i 540 poszły do kosza. Jeśli nie będziesz miał właściwego buta to żadne z powyższych nie dadzą ci odpowiedniego podparcia. A w kwestii XT jestem przekonany na 100%. Force kupiłem na próbę i założyłem sobie,że będę na nich jeździł do momenu pierwszych z nimi problemów. Nawet nie przewidywałem, żeby je serwisować, ale okazało się, że wystarczy odkręcić jedną śrubkę kluczem 10mm i serwis trwa 5 minut. Szkoda tylko, że zamiast dwóch łożysk maszynowych zrobiono hybrydę ze jednym ślizgowym,bo wtedy mogły by być bardziej niezniszczalne. Ale porządny smar robi robotę póki co. 3 godziny temu, Puncu napisał: Zastanawiałem się nad drugim kompletem pedałów, myślałem nad PD-M545 rzuć okiem jeszcze na ten model Shimano: SPD PD-M647
Puncu Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Patrzyłem na DX i biorę je pod uwagę
Franz Mauer Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Chłopaki od DH i Enduro twierdzą, że DX to skrót od Do rypania eXtrymalnego
Puncu Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Wiem i cały czas mi to chodzi po głowie. Problem w tym, że nie do końca jestem przekonany czy w tych dyscyplinach chce być wpięty czy zostać przy platformach
Red Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) 10 godzin temu, Puncu napisał: Podłącze się do pytania. Mam te same buty i pedały. Zastanawiałem się nad drugim kompletem pedałów, myślałem nad PD-M545, ale boje się że podeszwa M089 może przeszkadzać w wypinaniu się. Ktoś miał doświadczenia z tymi budami i SPD z platformą? Nie ma problemu z tymi butami w przypadku tych pedałów choć dedykowanym butem jest raczej wspomniany wyżej SH-AM9. Pod M089 coś w rodzaju PD-M530. Jest to bardzo dobre połączenie. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Red Masło maślane ech... 1
trollu Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) buty M089 z PD-M530 pewnie będą współpracować tak jak z PD-M8020, platformy są bardzo podobne. Nie dają mi spokoju te XT Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez trollu
Multi Robol Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Mam buty M089 i pedały M530. Platforma w niczym nie przeszkadza, jest czasami pomocna gdy druga noga od razu się nie wepnie a trzeba zakręcić korbą kilka razy żeby nabrać prędkości.
Rekomendowane odpowiedzi