Skocz do zawartości

Kellys Gate 70 vs Canyon Grand Canyon 7

WojciechW

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, kupuje swój pierwszy rower MTB, głównie interesuje mnie jazda "wokół komina" po okolicznych, raczej nizinnych lasach, dojazd do pracy i kilka w roku wypadów w góry na mniej wymagające single. Mam budżet około 6000zł. Który rower Kellys Gate 70 vs Canyon Grand Canyon 7 byście polecali?
https://kellysbike.com/pl/xc-c973/gate-70-29-p71184
https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-7/2617.html

Z tych dwóch podanych wybrałbym chyba Canyona - choć sam mam Kellysa (Gate 30). Napędu nie porównam bo nie znam kompletnie SRAMa, w obu 1x12, choć do jazdy wokół komina i na dojazdy do pracy wolałbym napęd 2x. Kellys ma trochę lepszy i sztywniejszy amortyzator (32 mm vs 30 mm w Canyonie) ale o skoku 100 mm a Canyon 120 mm co jest bardziej współczesnym trendem, bardziej uniwersalnym, stosowane w tak zwanym Down Country. Przy jeździe wokół komina raczej nie odczuje się tej różnicy sztywności amortyzatora

10 godzin temu, Greg29 napisał:

Z tych dwóch podanych wybrałbym chyba Canyona - choć sam mam Kellysa (Gate 30). Napędu nie porównam bo nie znam kompletnie SRAMa, w obu 1x12, choć do jazdy wokół komina i na dojazdy do pracy wolałbym napęd 2x. Kellys ma trochę lepszy i sztywniejszy amortyzator (32 mm vs 30 mm w Canyonie) ale o skoku 100 mm a Canyon 120 mm co jest bardziej współczesnym trendem, bardziej uniwersalnym, stosowane w tak zwanym Down Country. Przy jeździe wokół komina raczej nie odczuje się tej różnicy sztywności amortyzatora

Dzięki, za wyborem Canyona przemawia również obecność droppera.

1 godzinę temu, WojciechW napisał:

Dzięki, za wyborem Canyona przemawia również obecność droppera.

Był to jeden z moich argumentów, który chciałem wskazać i zapomniałem 😁

Edytowane przez Greg29

bez 2 zdań canyon. Minimalnie słabszy amor. Minimalnie. Ale ważne , że na poduszce powietrznej. Za to posiada droppera (myk-myk), skok 120 mm vs. 100 mm w kellysie. Poza tym canyon, z uwagi na geometrię, pofrunie bez większych problemów na ścieżkach, singlach i zjazdach. Jest to rower trailowy. Heble ciut lepsze z kellysie.