Skocz do zawartości

Jakie opony na Carpatia Divide

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się w 2023 na Carpatia Divide. Mam fulla Orbea Oiz H10 TR. Szukam sensownych opon, które sprawdzą się w trudnych warunkach górskich (kamienie, korzenie, błoto). Mam Maxxis Forekaster 29'', 2.35" FB 120 TPI Dual Exo, ale nie jestem pewien czy sprawdzą się na błocie. Zastanawiam się nad MAXXIS Ardent 2.25" lub 2,4'' (waga około 100 kg, więc chyba raczej 2,4'') lub MAXXIS Minion DHR II WT. Będę wdzięczny za ewentualne podpowiedzi.

Edytowane przez Marek_J

Też się wybieram na CD, mam w rowerze DHF z przodu i Dissector z tyłu i tak planuję zostawić. Super się to sprawdza w Beskidach, wolę nie kombinować i mieć banię spokojną. Jakbym się ścigał to pewnie coś lżejszego by wpadło ale jadę sobie pojeździć więc wolę mieć spory margines zapasu :) 

Te Forekastery są całkiem ok na mokrym, nie masz się co obawiać. DHR miałem kiedyś z tyłu, fantastyczna trakcja ale opory toczenia bardzo duże.

W dniu 20.12.2022 o 09:11, Otto napisał:

A musi być Maxxis? U mnie w błocie, korzeniach, ale też w śniegu i wymagającym terenie świetnie sprawdzają się continental Mountain King.

Nie. Ofertę Maxxisa już trochę poznałem, a innych firm jeszcze nie :) Dzięki za sugestię.

W dniu 22.12.2022 o 21:58, artie napisał:

Też się wybieram na CD, mam w rowerze DHF z przodu i Dissector z tyłu i tak planuję zostawić. Super się to sprawdza w Beskidach, wolę nie kombinować i mieć banię spokojną. Jakbym się ścigał to pewnie coś lżejszego by wpadło ale jadę sobie pojeździć więc wolę mieć spory margines zapasu :) 

Te Forekastery są całkiem ok na mokrym, nie masz się co obawiać. DHR miałem kiedyś z tyłu, fantastyczna trakcja ale opory toczenia bardzo duże.

DHF i Dissector to ciekawe połączenie. O Forekastery trochę się obawiam ze względu na wagę. Chciałbym Exo+ zamiast zwykłego Exo. Do zobaczenia na CD :)