Ket Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Czesc, Szukam od kilku dni na youtube i forach ale trafiam na sprzeczne informacje, zapytam tez I tutaj. Chce zrobic upgrade Marlina do pelnego XT m8100 albo 1x12 albo 2x12. Obecnie siedzi z tylu deorka 1x10. Najwieksza zagwozdke mam z linia lancucha i potrzebnym offsetem. 1x12 na fc-m8100 ma linie 52mm. Zebatka mocowana na direct mount wiec podkladki odpaja i zostaja rozwiazania garbaruka badz wolftootha. I tutaj sie zapetlilem, jedne zrodla mowia ze offset powinien byc 3mm (rama Marlina to 135mm o.l.d.) wiec tak mi pasuje: 52mm-3mm offsetu daje 49mm, niby optymalnie dla 135mm piasty. Inne zrodlo mowi o koniecznym offsecie 6mm. Ale to mi sie wydaje zbyt duzo = na miekkich przelozeniach bedzie ok, ale czy to w ogole bedzie jezdzalne na 10/11T twardym? Przekos nie bedzie przegiety w tr strone za bardzo? Druga opcja to 2x12 i fc-m8100-2 I pewnie na moje potrzeby 2by bylby nawet lepszym napedem, ale.. www podaje linie lancucha 49mm (niby dobrze, ale jak jest liczona dla 2x?), a jednoczesnie pizza ze nie jest kompatybilne ze 135mm, min 142 o.l.d. I zgłupiałem:) Trzeci temat -mocowanie przerzutki. Obecna deorka m5120 ma ruchomy link do montazu, m8100 z tego co wiem nie ma i jest direct mount. I zaczalem rozkminiac czy rama Marlina to w ogole bezproblemowo przyjmie? Ps. Wiem ze taki upgrade do Marlina jest troche bezsensowny i pewnie lepiej by bylo iść w jakaa rame na 142mm od razu I miec temat z bani bez tej calej rozkminy, ale rama mi sie bardzo podoba i ma spoko goe. Ot tylko tyle i az. Jeżdżę glownie na szosie a mtb to ma byc niezawodny sprzet na zime, sporadyczne wypady do lasu i jazde po gorach 2-3 razy na rok jak odwiedzam rodzinne strony. Zadnego scigania. Nie szukam wiec sensu w takim upgrade, to raczej zwykle widzimisie. Kwestia czy technicznie to jest wykonalne? Z gory dzieki za podpowiedzi! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi