Skocz do zawartości

Fox Float (wersja z Jekyll'a 700 ok. 2002-2004r) - wymiana uszczelek.

jedras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakiś czas temu nabyłem ramę Jackylla z headshockiem i damperem foxa, z tego co udało mi się zaobserwować to tak sobie trzyma ciśnienie, zastanawiam się nad przeserwisowaniem go za pomocą zestawu uszczelek: http://allegro.pl/zestaw-uszczelek-fox-float-line-803-00-142-i6924780015.html

Z tego co udało mi się znaleźć w sieci ten zestaw powinien być kompatybilny z moim damperem, biorę też pod uwagę wymianę dampera na nieco wyższy model, to znaczy coś w stylu RL, jest to podstawowa wersja tylko z wentylem, niestety ciężko coś znaleźć z mocowaniem takim jak w Jekyllu, był by mi w stanie ktoś coś doradzić w kwestii zamiennika ? Rozglądam się na ebay i kilku innych serwisach, ciężko znaleźć tam cokolwiek w tym stylu, szukał bym nawet niekoniecznie sprawnego, byle górna obudowa była by ok, środek podejrzewam że będzie ten sam co w moim. Na poszukiwania dałem sobie max 2 tygodnie, jak się nie uda przeserwisuję ten i tak zostanie.

Dzięki za info. U mnie siedzi I generacja.

Widziałem właśnie te damperki w różnych wersjach w manualu Fox-a, widziałem też na zdjęciach Jekylla wersję z Manitou i tymi regulowanymi foxami, ale takich szczegółów już niestety nie.

W sumie ten damper działa całkiem spoko, na wyższym cisnieniu jakos nie buja mocno, więc dodatki bardzo mi potrzebne nie są, jest w bardzo ładnym stanie, tak że w tym tygodniu zamówię uszczelki i poeksperymentuje z naprawą, a że to moje pierwsze próby serwisowania amorów, a  poza centrowaniem kół w sumie wszystko chyba w rowerze przerabiałem to dla wprawy mam jeszcze do zrobienia drop off-a IV do którego uszczelki już lecą i Manitou Mars, do którego znalezienie ich będzie sporym wyzwaniem... headshocka zostawiam na koniec, jak mi się klucz uda znaleźć, najwyżej będę dorabiał z kawałka rurki.

1 godzinę temu, jedras napisał:

dla wprawy mam jeszcze do zrobienia drop off-a IV

To ja delikatnie zasugeruje zacząć od Marzocchi ;) Amortyzator prosty w serwisie w przeciwieństwie do damperów. A starsze roczniki są upierdliwe w odpowietrzaniu :)

Zaczołem od rozmontowania Marsa, niestety mam jakiś problem z wykręceniem regulacji kompresji przed wyciągnięciem lag, w tym przypadku chce go po prostu wyczyścić kompletnie i wybadać temat nie działającej blokady, no i zmienić olej, niech tam sobie trochę cieknie, uszczelek na razie nie dostanę.

Do Marzocchi idą właśnie uszczelki, nie chcę inwestowac w pełny serwis z kompletem uszczelek, tymczasoso kupiłem uszczelki olejowe za 35zl z wysyłką, jak przyjdą uszczelki to się zabiorę. Amor będzie używany sporadycznie, a przy koszcie serwisu 170zł + 180-190zł za oryginalny komplet uszczelek to się mija z celem, wróci do Kony Stinky 2004 na jakiś czas, docelowo zastanawiam się nad czymś 150-170 skoku w niej (drop off ma 130) w stylu Z150. To i tak ciężki klocek więc nie ma tutaj co cudować.

-- UPDATE:

Poczytałem trochę o olejach i ich zamiennikach, nie udało mi się zdobyc Bel-Ray, ale tymczasowo kupiłem przekładniowy motul jako tymczasowy zamiennik oleju foxa do dampera, damper rozmontowałem na części pierwsze, wymyłem i wyczyściłem, komora powietrzna w super stanie, uszczelki srednie, ale jeszcze ujdą. Przesmarowałem lekko nowym smarem, dolałem około 2,5ml oleju pod tłoczek i może z 0,5 ml do komory (mniej więcej tak wo wyglądało na filmikach odnośnie foxów i poradniku odnośnie serwisu). Poskręcałem i trzyma super ciśnienie, na jakiś czas wystarczy, a za jakiś czas razem z uszczelkami uszczelnie już oryginalnym foxa z zestawu.

Do listy zakupów doszło trochę chemii do czyszczenia i smarowania + oleje, na spokojnie po weekendzie to ogarnę i będę już przygotowany na takie zabawy.

-- UPDATE 2:

Pojawił się lekko ryzykowny plan polegający na zmodyfikowaniu dampera na wersję z blokadą i reboundem.

W jaki sposób, jak tylko uda się domknąć temat i będę miał wszystkie potrzebne elementy na miejscu na pewno opublikuję.

Znalazłem kilka wątków na zagranicznych forach, nawet znalazłem kilka ogłoszeń z Jekyllami I z damperem w wersji z blokdą, więc to nie do końca prawda że Jekyll I miał tylko tą podstawową wersję.

W weekend przychorowałem, więc nie potestowałem go dobrze, dzisiaj może wieczorem sprawdzę jak po tym szybkim serwisie trzyma ciśnienie.

Edytowane przez jedras
aktualizacja