jacinho8 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Dzień dobry Chciałbym prosić o pomoc w wyborze roweru. Kieruję prośbę do Was, ponieważ nie znam się na jakości pojedynczych części, a przeglądając forum widzę, że mogę liczyć na Waszą opinię. Przeznaczenie: Leśne trailsy, Bike Parki Koła: Z nieznanego mi powodu wywnioskowałem, że chyba kierowałbym się w stronę 27,5", ale w moich propozycjach są również rowery o rozmiarze kół 29" Budżet: max 4000 zł Lista rowerów, które znalazłem: Marin San Quentin 1 (model 2 w wersji używanej) rocznik 2022 Kellys Gibon 10 Canyon Stoic 2 NS Bikes Eccentric Lite 2 Cube Analog Kolejność nie ma znaczenia. Stoic aktualnie przekracza 4000 zł, ale w ostatnim czasie jego cena zmieniała się dwukrotnie (raz na 3799, raz na 3899). Nie mam ściśle określonych preferencji co do np. napędu, czy hamulców. Jeśli macie inne propozycje, uważacie, że wyżej wymienione są nietrafione i można znaleźć coś lepszego - dajcie znać! Biorę pod uwagę rowery używane, jednak z tej listy, w Polsce udało mi się znaleźć tylko Mariny. Dziękuję! Odnośnik do komentarza
vel Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 W dniu 12.12.2022 o 12:55, jacinho8 napisał: eśli macie inne propozycje, uważacie, że wyżej wymienione są nietrafione i można znaleźć coś lepszego - dajcie znać! Biorę pod uwagę rowery używane, jednak z tej listy, w Polsce udało mi się znaleźć tylko Mariny Sprawa jest prosta. Po pierwsze, jaki masz wzrost. Jeśli nie przekracza 181 to wchodź w koła 27,5 ". Po drugie, jeśli zamierzasz poszukiwać roweru do kupienia (używki lub nówki) to szukaj tylko w grudniu/ styczniu. Po 2,5 to w poszukiwaniach uwzględnij przede wszystkim amor powietrzny, najuboższy, ale powietrzny. Żaden, powtarzam, żaden santour. To nie są amory tylko atrapy. Potem rozpoczynaj się polowania na rowery. Dobrze, żeby miał myk-myk, czyli automatyczną sztycę podsiodłową. Przede wszystkim sztywna oś z boostem. W dobrej cenie w lutym/marcu nie kupisz nic albo mało co. Po trzecie: jeśli przeznaczenie do : trailu, łagodnego enduro "Leśne trailsy, Bike Parki", to miałem zamiar na początek zaproponować , ale widzę, że go wymieniłeś na liście, rowerek Marin San Quentin. Sam dojdziesz do wniosku, że tylko marin SQ 2. Świetny rower. Zaletą jest jego jest geometria, która pozwala zarówno na jazdę po asfalcie, podjazdy , jazdę zabawową w terenie (hopki, flow i cały trail). Duszą szeroki bieżnik opon 2,6" . To istny dzik. Możliwość zalania mlekiem i wyciągnięcia dętek. Marin, zwłąszcza SQ2 to najlepsza jakość do ceny. Cała moja rodzina używa od lat. Q 1 nie ma amora powietrznego ani mykmyka. Marin Team 2, Team 2, Młoda używa od 2 lat SQ 2, starszy Rift Zone 3. Nie ma się do czego przyczepić. Gwarancja na ramę dożywotnia. Po rocznym użytkowaniu można jedynie hamulce wymienić na Shimano na M6100. Jeśli kupujesz używkę, to weź pod uwagę, czy mają zmienione już na lepsiesze. To wydatek 1000 zl, jeśli miałbyś sobie sam wymieniać. Chyba, ze nie latasz po górach, to do lasu, równiny wystarczą M201. Podnieś budżet do 5 tys. Kupisz do 4 tys a wpadniesz w koszty (amor/ hamulce) i w ogólnie badziewie. Sztywna oś, amor powietrze. Sam przetaksuj. Aha, kupisz SQ2, to bez problemu za 2-3 lata odsprzedasz. Chyba, że się w nim zakochasz. W realu wygląda niebo lepiej niż na fotkach. 1 Odnośnik do komentarza
jacinho8 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 21 godzin temu, vel napisał: Po pierwsze, jaki masz wzrost. 173 cm/66 kg. 21 godzin temu, vel napisał: szukaj tylko w grudniu/ styczniu Od listopada niewiele dzieje się na rynku. Przeczekałem chwilę licząc na to, że po wejściu modeli 2023, spadnie cena tych z 2022 i 2021. Na razie bez zmian. 21 godzin temu, vel napisał: Marin San Quentin Myślę, że będę próbował "wyrwać" SQ2 w używce. Niestety, nie znam się na osprzęcie/częściach/stanie. Ramę sprawdzę, ale z resztą będzie ciężko. 21 godzin temu, vel napisał: Aha, kupisz SQ2, to bez problemu za 2-3 lata odsprzedasz. Chyba, że się w nim zakochasz. Właśnie widzę, że na olx/allegro jest ich tylko kilka. Dziękuje za pomoc! Odnośnik do komentarza
vel Opublikowano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Jeśli nic nie upolujesz, pisz na private, dostaniesz nówkę ode mnie (w sklepie marin, rocznik zakupu 2022 - wrzesień, jedynie 2 jazdy po lesie zrobione) po atrakcyjnej cenie. Tu masz link do specyfikacji i ceny rynkowej w roku 2022 (6,400zł). Jeśli będziesz zdeterminowany, dogadamy się. Rozmiar "M". Córa wyrosła znacząco i podskoczy jeszcze ze 7 cm do wiosny, więc kupa. Przemyśl sprawę i pisz w styczniu/lutym. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-san-quentin-2 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi