Skocz do zawartości

Napęd 2x10 na 1x11 Specialized Stumpjumper 2012 BB30 PF30

pvcEd4g

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chcę nieco odświeżyć maszynę z racji wieku i biorę się za napęd. Obecnie mam standardowy napęd jak w katalogu truvativ chyba 2x10, i tak robilem juz go na 1x10 ale chcę iść dalej, nowa korba i suport, kaseta łańcuch i przerzutka i wiadomo manetka, ale mam problem z korbą i supertem, linia łańcucha itp co tu dobrać, że działało jak trzeba, na jakie wymiary patrzeć. Mój supert to PF 30 73mm mufa i średnica mufy 46mm mam na oku korbę xtr-a m9020 czy to podejdzie? jak z tą linią łańcucha? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Zakładam, że masz ramę non-boost. W takiej sytuacji korba z linią 49-50mm. IMHO xtr niepotrzebnie napompuje koszty, xt m8000-1 nie jest znacząco cięższa.

Co do suportu to jakiś dobry adapter do BSA zamontuj (na współczesny klej do metali łączący na stałe) żeby docelowo stosować bb-mt800.

Edytowane przez vdcmike

Dziękuję za odpowiedź. Rama dokładnie to stary stumpjumer sztywanik oczywście aluminiowy, koło tył qr 9x135. korbe mam na oku za 1000zł tą xtr-a jestem gotów na to :P tylko zebym oddawac nie musiał :Pco do suportu też liczyłem ok 200zł jakiś token, race face więc prosiłbym o wstarcie raczej w takiej konfiguracji czy to wyda. model korby "xtr m9020 " 

Będzie pasował każdy suport pod mufę PF30 dla korb Shimano MTB HT2. Osobiście odradzam (bo niezależnie jaki zastosujesz to zawsze będzie problem w tej mufie, dlatego też wspomniałem o stałej konwersji do standardu BSA). No i zależnie jaki tam blat chcesz na korbie mieć trzeba sprawdzić czy to się  zmieści w ramie.

Zakładam, że masz na oku korbę fc-m9020-1 (nie -B1).

Zmieniłem koncepcję, co o tym myslisz? 799915511_napd.thumb.jpg.04ec94e1922c5dc82ca4fd28033a5e31.jpg

Co do suportu bsa, po sezonie zobaczę jak to się bedzie zachowywać. Nigdy chyba nie jeździlem dłuzej jak sezon jednym rowerem :P Często zmieniam wiec nie widziałem w tym problemu. Ten rower jednak zostaje na dłuzej. :)