pvcEd4g Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Cześć, chcę nieco odświeżyć maszynę z racji wieku i biorę się za napęd. Obecnie mam standardowy napęd jak w katalogu truvativ chyba 2x10, i tak robilem juz go na 1x10 ale chcę iść dalej, nowa korba i suport, kaseta łańcuch i przerzutka i wiadomo manetka, ale mam problem z korbą i supertem, linia łańcucha itp co tu dobrać, że działało jak trzeba, na jakie wymiary patrzeć. Mój supert to PF 30 73mm mufa i średnica mufy 46mm mam na oku korbę xtr-a m9020 czy to podejdzie? jak z tą linią łańcucha? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 (edytowane) Zakładam, że masz ramę non-boost. W takiej sytuacji korba z linią 49-50mm. IMHO xtr niepotrzebnie napompuje koszty, xt m8000-1 nie jest znacząco cięższa. Co do suportu to jakiś dobry adapter do BSA zamontuj (na współczesny klej do metali łączący na stałe) żeby docelowo stosować bb-mt800. Edytowane 8 Grudnia 2022 przez vdcmike Odnośnik do komentarza
pvcEd4g Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Dziękuję za odpowiedź. Rama dokładnie to stary stumpjumer sztywanik oczywście aluminiowy, koło tył qr 9x135. korbe mam na oku za 1000zł tą xtr-a jestem gotów na to tylko zebym oddawac nie musiał co do suportu też liczyłem ok 200zł jakiś token, race face więc prosiłbym o wstarcie raczej w takiej konfiguracji czy to wyda. model korby "xtr m9020 " Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 9 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Będzie pasował każdy suport pod mufę PF30 dla korb Shimano MTB HT2. Osobiście odradzam (bo niezależnie jaki zastosujesz to zawsze będzie problem w tej mufie, dlatego też wspomniałem o stałej konwersji do standardu BSA). No i zależnie jaki tam blat chcesz na korbie mieć trzeba sprawdzić czy to się zmieści w ramie. Zakładam, że masz na oku korbę fc-m9020-1 (nie -B1). Odnośnik do komentarza
pvcEd4g Opublikowano 9 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zmieniłem koncepcję, co o tym myslisz? Co do suportu bsa, po sezonie zobaczę jak to się bedzie zachowywać. Nigdy chyba nie jeździlem dłuzej jak sezon jednym rowerem Często zmieniam wiec nie widziałem w tym problemu. Ten rower jednak zostaje na dłuzej. Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Ja mam bardzo złe zdanie n/t napędów SRAMa, w szczególności niższych niż X01 i przede wszystkim korb i suportów. Pytaj lepeiej kogoś kto jest zadowolony z GX. Odnośnik do komentarza
Bujak Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 zgłaszam się kaseta NX 12s 11-50przerzutka GX 12smanetka GX lub Gripshift (polecam) co kto lubikorba DOWOLNA co kto lubi i co tańsze, albo lżejsze Polecam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi