lukasz56t Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam.Mam pytanie odnośnie korby.Przy mocniejszych podjazdach albo przy bardziej gwałtownym ruszaniu z korby wydobywają się trzaski.Wie ktoś może jak to można naprawić albo miał ktoś coś podobnego.Ogólnie rower kupiłem 6 grudnia wszystko sprawne tylko od jakiegoś czasu (kilku dni) z korby wydają się dziwne odgłosy.Proszę o szybką pomoc.Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 niewłaściwa kategoria/dział Odnośnik do komentarza
Yan Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 W moim przypadku trzaski nie wydawała sama korba a pedały. Jeżeli na korbie nie ma luzów to raczej nie powinno z nią być problemów. Spróbuj pedałować jedną nogą i jeżeli problem występuje w przypadku obu stron to może być korba. W drugą stronę trzaski po jednej stronie nie wykluczają problemu z korbą. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 może napisz jaka to korba , model? Odnośnik do komentarza
Sungod Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 witam! Trzaski mogą pochodzić z elementów korby jak i z samego suportu (zwłaszcza jeżeli jest typu Pressfit) Widziałem już hałasujące, niedokręcone "kominy" (śruby łączące blaty) przy korbie. Jeżeli rower kupony kilka miesięcy temu i nie były one ruszane mogły się poluzować. Z hałasem z suportu niewiele da się zrobić. Można go wyjmować i lekko nasmarować wnętrze mufy, wtedy trzaski ustają ale na krótko. Ostatecznie zostaje wymiana, oczywiście jeżeli źródłem dźwięku jest sam suport. 1 Odnośnik do komentarza
artfal Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Jeżeli masz pressfit to ten typ tak ma. U mnie jest to samo, jeżdżę tak i nic się nie dzieje. Tak jak pisał kolega wyżej wartość sprawdzić śruby mocujące blaty korby. Odnośnik do komentarza
-Wiktor- Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Sprawdź suport;)Podaj model korby lub model roweru;) Odnośnik do komentarza
lukasz56t Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.Model korby to Shimano FC-M131 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 obstawiałbym suport, kwadraty tak mają, sam to przerabiałem, wystarczy wyjąc wyczyścić gwinty, przesmarować i złożyć do kupy. polecam do smarowania gwintów paste miedzianą tania i dobra;) Odnośnik do komentarza
-Wiktor- Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Również obstawiam suport;) Odnośnik do komentarza
nonz Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Jeśli trzeszczy po naciśnięciu z jednej strony - zazwyczaj pedał. Często sama diagnostyka w serwisie jest bezpłatna, więc warto się przekonać czy to pedały, niedokręcone ramię korby czy suport. Odnośnik do komentarza
granat_99 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Droga prób i wniosków doszedłem ze u mnie trzeszczała zabrudzona sztyca. Szkoda ze wcześniej wymieniłem kilka cześci (suport, siodełko). Trzeszczało tylko na twardych podjazdach. Odnośnik do komentarza
Wiktor00863 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Miałem tak samo. Zrobiło mi się to po jeździe po piaszczystym terenie i zapewne trochę piasku mi gdzieś tam wpadło i strzelało tak jakby. Po dokładnym umyciu roweru myjką ciśnieniową (tak wiem nie powinienem ale myłem bardzo uważnie i na najmniejszym ciśnieniu ) przestało. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi