Skocz do zawartości

trzaski na korbie

lukasz56t

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie odnośnie korby.Przy mocniejszych podjazdach albo przy bardziej gwałtownym ruszaniu z korby  wydobywają się trzaski.Wie ktoś może jak to można naprawić albo miał ktoś coś podobnego.Ogólnie rower kupiłem 6 grudnia wszystko sprawne tylko od jakiegoś czasu (kilku dni) z korby wydają się dziwne odgłosy.Proszę o szybką pomoc.Z góry dziękuje.

W moim przypadku trzaski nie wydawała sama korba a pedały. Jeżeli na korbie nie ma luzów to raczej nie powinno z nią być problemów. Spróbuj pedałować jedną nogą i jeżeli problem występuje w przypadku obu stron to może być korba. W drugą stronę trzaski po jednej stronie nie wykluczają problemu z korbą.

witam!

Trzaski mogą pochodzić z elementów korby jak i z samego suportu (zwłaszcza jeżeli jest typu Pressfit)

Widziałem już hałasujące, niedokręcone "kominy" (śruby łączące blaty) przy korbie. Jeżeli rower kupony kilka miesięcy temu i nie były one ruszane mogły się poluzować.

Z hałasem z suportu niewiele da się zrobić. Można go wyjmować i lekko nasmarować wnętrze mufy, wtedy trzaski ustają ale na krótko. Ostatecznie zostaje wymiana, oczywiście jeżeli źródłem dźwięku jest sam suport.

• Pomógł 1

Miałem tak samo. Zrobiło mi się to po jeździe po piaszczystym terenie i zapewne trochę piasku mi gdzieś tam wpadło i strzelało tak jakby. Po dokładnym umyciu roweru myjką ciśnieniową (tak wiem nie powinienem ale myłem bardzo uważnie i na najmniejszym ciśnieniu ;)) przestało.