Skocz do zawartości

Zamontowanie bukłaka na ramie roweru

Korposzczur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad zmianą bidonu na bukłak, jednak jego największą wadą jest konieczność jazdy z ciężkim plecakiem. Na długich maratonach mój kręgosłup mocno to odczuje. Mam pomysł, aby zamontować bukłak do ramy lub sztycy. W Polsce takie rozwiązanie nie jest popularne, natomiast na zagranicznych forach znalazłem dużo wątków o tym.

Przykład: montaż bukłaka do sakwy i wyprowadzenie rurki na kierownicę. 

http://wittyginger.com/post/frame-hydration/

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? 

Edytowane przez Korposzczur
Opublikowano

Też miałam obawy przed ciężarem bukłaka na plecach, ale te 1,5 litra wody nie jest szczególnie odczuwalne - zwłaszcza, gdy plecak jest kształtem dobrze dopasowany do pleców. Przy pochylonej sylwetce, część ciężaru rozkłada się na powierzchni pleców i ramiona nie są tak obciążone, jak przy plecaku podczas chodzenia.

Opublikowano

Są torby na kierownice lub przedni trójkąt. Nic nie stoi na przeszkodzie wrzucić tam bukłak. Sam używam czasem bagażnika i tam też ląduje. Z tym że przewód jest za krótki by sięgnął do kierownicy.

Opublikowano

Jeśl pojemność bidonu/bukłaka nie ma dla Ciebie większego znaczenia,a tylko wygoda to może rozwiązaniem jest bidon aerodynamiszny z rurką lub wężykiem do zasysania?