Skocz do zawartości

Buty SPD

Luk_aszz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym zacząć przygodę z SPD. Coś więcej o mnie:

Jeżdżę na Marinie Bobcat. Rocznie wpada 2000/3000km głównie po leśnych drogach, singlach i kilka razy w roku wpadnie jakaś trasa powyżej 100km - czyli czysta rekreacja 😃

Chciałbym kupić jakieś buty i pedały SPD i myślę, że miałoby to być coś do turystyki żeby do chodzenia też się nadawało ponieważ w następnym roku zaplanowana trasa z południowej Wielkopolski do Gdyni 😉

Nie chce wydać 1000zl za buty ale co możecie polecić max do 400zl.

Trafiłem na allegro na fajne Five Ten Kestral Lace MTB i Kestral PRO BOA.

Co sądzicie o tych butach? 

Co lepiej wybrać rzep + Boa czy rzep + sznurówki 😃

Pozdrawiam.

Skompmikowany temat .

U mnie praktycznie ta sama sytuacja była 2 lata temu 

Chce spróbować spd ...

Leśne ścieżki polne drogi ,asfalty ,jeżdżę xcalibrem 9 po mazurach

Wybrałem pedały 520 ,buty shimano m089, niby wszystko ok . Wróciłem na platformy i buty five ten :)

Spd .na pewno lepszy klamrę lub boa .pedały 540 i w górę. Do rekracji stwierdziłem że średnio mi jest to potrzebne i zrezygnowałem, 

Ale jak kto lubi tobie może system podejdzie i będzie ok .

Też jestem ciekawy co i jak. Bardziej denerwujące jest spadanie nogi z platform na singlach😉 Choć wiadomo platforma średniej jakości i buty tak samo. 

I zastanawiam się czy lepiej SPD czy dobry but + dobra platforma 😉

Jak Ci sapda noga z platformy to jest coś nie halo albo z butami albo pedałami. SPD w wymagający teren to trudny temat. Tam gdzie jesteś pewien terenu to SPD daje Ci tylko pewności siebie co przekłada się na prędkość ale tylko gdy wjedziesz w ciężka sekcje i będziesz zamiast o zjeździe myślał o czy zdarzysz się wypiąć czy nie to sensu nie ma. 

U mnie przygoda z spd zaczeła sie 3 lata temu. Teraz nie wyobrażam sobie jazdy na platformach czy to szosa czy mtb w górach. Najwyzej gdzie wjeżdłem to prawie 1300 m.n.p.m i dałem rady. Co do samych pedałow posiadam 520 ale bardziej zaczał bym od modelu 540. Jako drugi wariant który polece i sam uzywam to spd firmy look na łozyskach maszynowych.

Edytowane przez Rowerowa Szajba

Tak jak pisałem ani butów ani pedałów niemam dobrych dlatego rozważam kupienie czegoś lepszego. 

Przez myśl przechodzi SPD. A powiedzcie te five teny, które podałem lepiej brać boa czy na rzep? Tak naprawdę odczuje różnice?

Nie wiem jak sztywne są te five ten, ale patrząc na te buty, boa to przerost formy nad treścią, ale kto komu zabroni jak się podobają, to brać. Myślę że nie odczujesz różnicy w jednym i drugim bucie jeżeli chodzi o jazdę. Szybsze wiązanie z boa to na pewno. Tam musisz sznurować kleić rzep itd . W szywnym bucie o twardej podeszwie dopasowanym bucie do tego ściągasz boa, wpinasz buty w spd i jesteś sklejony z rowerem ,a jak jest miękki but ,miękka podeszwa ,to czy boa czy rzep myślę że to będzie bez różnicy. 

Takie jest moje zdanie . Ja zrezygnowałem z spd jeżdżę na platformach i nie wrócę do spd 

IMG_20211228_183835.jpg

To po co ci spd 😀😀😀😀😀😀😀😀😀

Dobre buty na platformy i dobre platformy .

Ps .te buty niebieskie co wyżej pokazałem to poglądowo jaki rodzaj a cenowo wyjdą jak te co ty pokazałeś five ten . Ja miałem shimano m089 bardzo dobre opinie miały i kosztowały 300zl 

Ale jak mówi chcesz spd próbuj spd . Pedały 520 ,540 że wskazaniem na 540 buty spd z sztwna podeszwa minimum klamra . Daj sobie spokój z sznurówka czy też rzepami . Jak chcesz żeby było dobrze .

Przesiadłem się 2 lata temu na buty shimano xc. Jeżdżę gravelem. Jestem bardzo zadowolony. Jest wygodnie i szybko z zapinaniem. Buty b wygodne.
Przez lata jeździłem w platformach. Na razie uważa SPD za lepszy wybór.

Co osoba to opinia i to szanuje 😉

Gościu co robi czasówki na 100km nie zrozumie osoby, która przez 60km wypije 2 piwka i skosztuje rybki na trasie 😃

Będę szukał czegoś turystycznego SPD i zobaczymy. Może to beda five teny, może coś innego 😉 Tak jak mówiłem kilka razy w sezonie wpadają single czy tam srebrna góra i właśnie tam myślę o tych spd 😉

Edytowane przez Luk_aszz
W dniu 17.11.2022 o 19:35, revolta1 napisał:

boa to przerost formy nad treścią

No nie do końca ;)   BOA przede wszystkim łatwa i szybka możliwość "zapięcia"  buta, daje tez taka samą możliwość wyjęcia stopy podczas jazdy,  dopasowania zapięcia bez zatrzymywania. Odciągasz i po temacie, dociągasz i po temacie, but jest zaciśnięty jak powinien. Ot wygoda która sprawdza się na zawodach, natomiast na wycieczkach to już każdy musi sobie zadać pytanie, czy takiej wygody chce. Dla mnie przerost formy nad treścią jeżeli chodzi o typowe rowerowanie sobie  po okolicy, ale jeżeli mogę kupić  fajnego buta z BOA w tej samej cenie co z rzepami wybiorę BOA ze względu na komfort i wygodę  w każdym możliwym tego słowa znaczeniu. Oczywiście jeżeli chodzi o uniwersalność, czy dynamikę w technicznym terenie to tylko  Dartmoor stream pro + odpowiedni but.

W dniu 19.11.2022 o 22:08, Luk_aszz napisał:

Tak jak mówiłem kilka razy w sezonie wpadają single czy tam srebrna góra i właśnie tam myślę o tych spd 😉

Dartmoor steam pro + odpowiedni but ;)

5 godzin temu, kaido2 napisał:

No nie do końca

Chodziło mi o przerost formy nad treścią w tym bucie , jazda rekaracyjna i but napchany gąbka bo takie są fiveteny . Mieć boa .zwykle sznurówki dają radę. Ale jak pisałem wyżej nikt nikomu nie zabroni .można mieć sandały z boa i spd .

Ale dlaczego? To jest tylko bardzo wygodny sposób zapinania buta, który sobie można regulować w czasie jazdy bez potrzeby zatrzymywania, można nawet wyjąc nogę i ponownie włożyć, zapiąć., - tylko wygoda. To że but miękki niczego nie zmienia, za sztywność odpowiada zupełnie co innego, a mianowicie konstrukcja cholewki i podeszwa nie zaś sposób wiązania, czy zapinania buta.

5 minut temu, kaido2 napisał:

Ale dlaczego? To jest tylko bardzo wygodny sposób zapinania buta, który sobie można regulować w czasie jazdy bez potrzeby zatrzymywania, można nawet wyjąc nogę i ponownie włożyć, zapiąć., - tylko wygoda. To że but miękki niczego nie zmienia, za sztywność odpowiada zupełnie co innego, a mianowicie konstrukcja cholewki i podeszwa nie zaś sposób wiązania, czy zapinania buta.

Nie chce się przekomarzać 😀

Jazda rekaracyjna .....po co w czasie jazdy zdejmować but i zakladac zatrzymuje się robię conmam do zrobienia jadę dalej .

Miękki but o to mi chodzi podeszwa w five ten nie jest jak beton cholewka jest napchana gąbka i nie wiem jak by nie ściskać boa nie będzie tak jak w butach z cienkiego tworzywa jak wyżej wkleiłem 

A przerost formy nad treścią głowie chodziło mi o koszt butów z boa a sznurówka do jazdy rekaryjnej 

Ot całą filozofa z mojej strony .😉😉😉

Bo np może coś do buta wpaść, kamień, piach, a nawet owad. Przerabiałem ;) Ze sznurówkami może być zabawa, która nie koniecznie musi wpływać na pozytywne samopoczucie ;). Inna rzecz, koniec sznurówki potrafi wyjść i zaplątać się w korbę i znów się zatrzymujesz i wkur.. Boa, jest po prostu proste, wygodne i trwałe, bo zerwie się sznurówka i znów zatrzymujesz się i wk..

Ale naprawdę BOA nie ma nic wspólnego ze sztywnością, powtarzam to tylko sposób zapinania, choć bardziej sznurowania. Podobnie jak ze sznurówkami, przeplot krzyżowy, miękka żyłka, tylko nie wiążesz, a  ściągasz pokrętłem i tylko tym różni się od klasycznego sznurowania. A stosuje się to rozwiązanie ze względów, które wymieniłem wyżej  i jak dotychczas jest to najwygodniejsze, najmniej problematyczne i trwałe rozwiązanie z jakim się spotkałem, a trochę butów miałem i nadal mam i nawet najstarsze na rzepy i zatrzask były sztywne jak cholera niczym nie odbiegając pod tym względem nowym Road R7 od Speca z systemem BOA. :)

Jeżeli cena jest zaporowa to jasnym jest , że każdy nawet do szybszej jazdy po lesie wybierze sznurek, rzep, natomiast jeżeli chodzi o ściganie poszuka tańszej np chińskiej alternatywy ;) Tu już każdy sam rozpatruje za i przeciw ;)

• Lubię to! 1