Skocz do zawartości

Czy RockShox Reba RL (2022) to amortyzator który warto kupić ?

Mondeus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kolarzy!

Poproszę o podzielenie się opinią czy RockShox Reba RL, SoloAir, MC to w 2022 roku amorek warty zakupu ? 

Jeśli nie, jaką alternatywe wybrać do amatorskiego jeżdżenia po lasach na rowerze Hardtail, Trek Procaliber ? 

Zaznaczam, że zależy mi żeby amor nie był cięższy niż +/- 1.7kg, aktualnie jest tam ciężki klocek Judy SL (2.6kg) który buja się jak łódka na falach, moja waga to 76kg, nie "maratonuje" :)

Z góry dziekuje za opinie ! 

Edytowane przez Mondeus
dodanie informacji

Właśnie myślałem jeszcze o SID ale obawiam sie że na moje jeżdżenie to juz drogi sprzęt i nie wykorzystam jego potencjału. Jedynie czego się boje w Rebie to to, że dużo ludzi pisze że w ogóle nie jest czuła na mniejszych nierównościach ale ile w tym prawdy...Często wypowiadają się osoby które z amorkiem nie mają nic wspólnego i na nim nie jeździły. 

Wszystko zależy od ustawień. Można ustawić większą czułość (tokeny, ciśnienie) ale wtedy też będzie czulsza na mocniejsze pedałowanie (pompowanie na podjazdach). Te proste tłumiki tak już mają. W sid ultimate model 2023 dopiero coś w tym kierunku drgnęło.

To jest wideł do XC - nie komfort a czas przejazdu się liczy.

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1

Zależy co będziesz z tym rowerem robił. Jak będziesz dużo jeździł w wymagającym, kamienistym terenie, jakieś niewielkie dropy itp. to tak. Trzeba też pamiętać, że SID będzie kosztowniejszy w utrzymaniu a seria select sprzed roczników modelowych 2020 bywała kapryśna (rozkręcały się tłumiki).

Edytowane przez vdcmike