Skocz do zawartości

Sora R3000 na 1x10 lub 1x11

Odie

Rekomendowane odpowiedzi

Hey.

Do mojego turystycznego - commutera wjeżdżają zaraz nowe koła (rower to Marin Four Corners QR 9mm - bębęnek 8-11). I tak się zastanawiam nad modyfikacją kokpitu, która ma być narzucona zmianą hamulców na hydraulikę (baran nie jest dla mnie jakimś strasznym deal breakerem przy ogromie kierownic "płaskich" - ergonomicznych, a przyzwoita hydraulika MTB/trekking kosztuje mniej niż jedna klamkomanetka hydrailiczna). Z jakości Sory jestem względnie zadowolony przy moim użytkowaniu ale tęskno mi za prostotą z mojego holendra i trekinga. Sam jej zakres jest ponad moje kopyto - bardzo rzadko korzystam z największego blatu, a prędkości przelotowe są między 25-30km/h. Myślałem nad wielokrotnie polecanymi na forum mix'ami Deore i XT z linii M4100 lub M5100 tylko nie mając doświadczenia w UŻYTKOWANIU DŁUGOTERMINOWYM stwierdziłem, że podyskutuję trochę z ludźmi bardziej doświadczonymi w temacie. Chodzi mi o względną trwałość napędu - robię około 9 tyś. km / rocznie na samych dojazdach do pracy. Dorzućmy luźną turystykę i robi się około 15 tyś. km/rok jazdy w każdych warunkach. Trochę można naczytać o kwestii łańcuchów, magicznych smarów ale jakoś nikt nie wspomina o blacie, kasecie. No i obawiam się lekko o kwestie linii łańcucha (rama "szosowa" - tak proszę nie bić) - wiem o istnieniu podkładek pod blaty/pedały ale jestem ciekaw czy nie będzie jakiś dodatkowych niedogodności związanych z wciskaniem współczesnych napędów MTB do ramy bez offsetu mufy supportu.

Serdecznie Pozdrawiam ;)

• 3 tygodnie później...

Obecnie trwałość kaset jest zdecydowanie krótsza jak jeszcze tych z przed 20-tu lat. O blaty bym się za specjalnie nie martwił, są bardziej tolerancyjne z uwagi na wielkość  grubość ich samych jak zębów jak i stosowany materiał. Linia łańcucha, generalnie ten może pracować  na dość dużych skosach z uwagi na luzy na ogniwach, więc tutaj tez nie ma co się ideałów trzymać. Co do tarczówek i hydrauliki.. jakoś nie spotkałem jeszcze argumentów by się na to przesiadać. Waży to i jednak więcej z tym problemów. Zestaw dobrych szczęk i klocków radzi sobie z wszystkim bardzo dobrze nawet na ostrych zjazdach w terenie. Rower ma byc jak najprostszy , najlżejszy i najmniej problematyczny nawet jak coś się stanie  gdzieś w ciemnym lesie ;)