_GreG_ Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 (edytowane) Cześć wszystkim, Potrzebuję pomocy z doborem sterów do trochę leciwej alu ramy szosowej - jakaś włoska produkcja na rurkach Dedda z karbonowym widelcem i widełkami z tyłu. Widelec posiada aluminiową rurę 1 1/8", bieżnie zintegrowane z główką ramy, stery nie są taperowane. Do tej pory założone były łożyska TH INDUSTRIES 872 36x36 (średnica zewnętrzna 41,5mm), ale po zdemontowaniu i pomiarach doszedłem do wniosku, że kąt w główce ramy to 45 a nie 36. kąt na dolnej bieżni na widelcu to 36 stopni. Napisy na pokrywce - Aheadset Mfg by TH INDUSTRIES for CANE CREEK. Testowo zakupiłem łożyska 36x45 o średnicach zewnętrznych 41 i 41,8, ale problem polega na tym, że 41 wpada ze sporym luzem (nie wiem czy tak ma być, foto z zielonymi uszczelnieniami), a 41,8 nie wchodzi w ogóle. Dodatkowo wizualnie widać, że główka w miejscu łożyska nie jest idealnie okrągła, tylko jest delikatne jajo. Do tej pory na założonych łożyskach nie było luzu, potrzebowałem wymienić ze względu na trzeszczenie. Jak ktoś ma jakieś pomysły na dobór łożysk to chętnie się dowiem, bo niestety sam na ten moment nie mam pojęcia co tam powinno się znaleźć. Edytowane 3 Listopada 2022 przez _GreG_ Odnośnik do komentarza
Motke Opublikowano 5 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 Nie wiem czy to coś pomoże Cytat In years past, there were two different standards for the bearing contact angle for the integrated system, which were the 36-degree and 45-degree contacts. The 36-degree standard is now considered obsolete and the current standard is the 45-degree contact. Because the 36-degree frames are not being produced, the angular contact is not called out and is assumed to be 45-degrees for new headsets. Integrated headsets in the SHIS system are abbreviated as “IS.” Z Twojego opisu raczej stawiałbym na IS41 a nie na IS42. Trochę luzu po bokach nie ma znaczenia jeśli całość "wchodzi klinem". Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi