Skocz do zawartości

Jakie opony wybrać?

michmich

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam rower Kellys Result CR Cross jak na zdjęciu poniżej i właśnie planuje wymienić w nim opony tylko nie wiem na co?

5ca500a44941bd238b8e5a261e19.thumb.jpg.2b086c6ac02c3423f85499ca0ef204de.jpg

Dodam, że jeżdżę tylko rekreacyjnie głównie asfalt chodnik czasem jakaś lekko kamienista.

Budżet jaki chcę przeznaczyć to maks 100 zł za sztukę.

Zależy mi na dobrej przyczepności nawet na mokrym i lekko zapiaszczonym asfalcie.

Aktualnie myślę nad tymi czy to dobry wybór czy może jest coś lepszego?

https://allegro.pl/oferta/schwalbe-delta-cruiser-plus-28x1-4-700x35c-opona-12634700941

https://allegro.pl/oferta/opona-28-kenda-700x35c-k935-khan-reflex-k-shield-10851803225?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:queryandcategory&bi_c=MDI3OWY3ODItMmQ2NC00YTA5LWI3MTktMTMyNDAyODJiOTk3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5e7fefed-8fb2-4161-8876-d5cf1cd517ad

Witam. 

Mam podobny problem ale szukam dobrych, szybkich opon do gravela. Mam teraz GravelKingi 38mm ale z racji na jazdę częściej na asfalcie niż bezdrożach (80/20%), szukam czegoś węższego i szybkiego.

Znalazłem takie cudo: Opona Pirelli Cinturato Velo TLR - 700x32c

ale nie wiem czy to dobry wybór bo drogi z pewnością.

Ktoś może je używał i wie co są warte?

Pozdrawiam i czekam na opinie.

Oporami toczenia nie błyszczą: https://www.bicyclerollingresistance.com/cx-gravel-reviews?orderby=rrlow

Tak na marginesie, przejrzyj testy porównawcze opon o różnych szerokościach. Nie koniecznie zawsze warto iść w te najwęższe bo często wcale nie są szybsze a na pewno mniej komfortowe. Np. Cinturato Velo 35C -24,1W - Strada Bianca Pro HTLR 40C - 16,3W.

• 4 miesiące temu...

Ponieważ opony które chciałem kupić tzn. Continental ultra sport iii 700x32c okazały się tylko w wersji drutowej a nie zwijanej, postanowiłem kupić coś w podobnej cenie i charakterze tzn VITTORIA Zaffiro Pro V G2.0.

Ponieważ dostałem kartę podarunkową do Decathlon a tam w/w opony były w dobrej cenie, postanowiłem je zakupić. Wcześniej jednak prowadziłem wymianę na czacie z ich pracownikiem ponieważ w internetowych opiniach o tych oponach znalazłem wzmiankę żeby zwrócić uwagę na fakt że ta opona o szerokości 32mm pasuje do felg o wewn. szer.21mm (na pudełku od tych opon jest także taka tabelka z rozmiarami opon i obręcz)

Człowiek ten zdeklarował że jak nie wejdą na moje obręcze (mam 20mm), będę mógł je zwrócić.

Dzisiaj przyjechały te opony ale ponieważ nie miałem do nich odpowiedniej szerokości dętek, muszę poczekać do jutra aż przyjdą i zabiorę się za ich montaż.

Moje pytanie jest takie, czego (jakich problemów) mogę się spodziewać przy ich montażu, skoro moje obręcze są 20mm ?

Ktoś z Was miał już taki problem?

Screenshot_20230320_150821_Samsung Internet.jpg