Skocz do zawartości

Kellys Spider 70 - zamiana z Altusa na Deore 1x11 m

Endrju2101

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, posiadam rower Kellys Spider 70 - dokładnie ten model - https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-kellys-spider-70-27-5-pd23304/

Chciałbym zmienić napęd i założyć 1x11. Widziałem, że Szaju w filmie polecał przerzutkę Deore M5100- Pytanie do was, co bym musiał kupić i czy w ogóle w moim rowerze dało by radę zmienić napęd? Drogi był by to interes?

Z góry dzięki za info.

Niech mnie poprawią bardziej doświadczeni, ale wydaje mi się, że można. Musiałbyś pewnie zmienić kasetę (ok 300zł), manetkę (ok 280), przerzutkę z długim wózkiem (ok 300),  korbę, bo raczej nie chcesz jeździć na samym blacie 36T z przodu (ok 300zł). Do tego support (80zł) i łańcuch (chyba ok 150zł).  

Więc tak zgrubnie licząc 1400zł bez robocizny. Jeszcze może linki i pancerze...

16 minut temu, Otto napisał:

Niech mnie poprawią bardziej doświadczeni, ale wydaje mi się, że można. Musiałbyś pewnie zmienić kasetę (ok 300zł), manetkę (ok 280), przerzutkę z długim wózkiem (ok 300),  korbę, bo raczej nie chcesz jeździć na samym blacie 36T z przodu (ok 300zł). Do tego support (80zł) i łańcuch (chyba ok 150zł).  

Więc tak zgrubnie licząc 1400zł bez robocizny. Jeszcze może linki i pancerze...

Linki i pancerze mają miesiąc. Przerzutkę Shimano deore M5100 widziałem za 160-170 zł, ale chyba krótki wózek, jeśli to ma znaczenie. Manetkę znalazłem za 130 zł na Allegro. Tylko pytanie czy dało by się to założyć wszystko i czy w ogóle warto 🙂

Edytowane przez Endrju2101

Zakładam, że celujesz w rozpiętość kasety 11-51 - tylko do takiej będzie dobra przerzutka rd-m5100 (i występuje wyłącznie z długim wózkiem).

Linkę masz nową (w dodatku optislick) z manetką (120-130 nowa, w sklepie).

Z korbą będzie największy prob bo ze względu na linię łańcucha jesteś właściwie "skazany" na starsze korby SLX/XT (fc-m7/8000) - 400-600zł lub jakąś chińszczyznę w postaci np. mpx-11 (250zł z blatem NW). 

20 minut temu, vdcmike napisał:

Zakładam, że celujesz w rozpiętość kasety 11-51 - tylko do takiej będzie dobra przerzutka rd-m5100 (i występuje wyłącznie z długim wózkiem).

Linkę masz nową (w dodatku optislick) z manetką (120-130 nowa, w sklepie).

Z korbą będzie największy prob bo ze względu na linię łańcucha jesteś właściwie "skazany" na starsze korby SLX/XT (fc-m7/8000) - 400-600zł lub jakąś chińszczyznę w postaci np. mpx-11 (250zł z blatem NW). 

Czyli przerobienie tego napędu może być mało opłacalne?

Zależy co rozumiesz przez opłacalność. Generalnie taka inwestycja nie zwraca się. Do tego rosną koszty posiadania/utrzymania. Koszty nabycia wychodzą mniej więcej tak:

- kaseta 270-280zł

- przerzutka 150-160zł

- łańcuch 95-135zł

- manetka 120-130zł

- korba 250-600zł

Czyli min. 885zł

Edytowane przez vdcmike
2 godziny temu, vdcmike napisał:

Zależy co rozumiesz przez opłacalność. Generalnie taka inwestycja nie zwraca się. Do tego rosną koszty posiadania/utrzymania. Koszty nabycia wychodzą mniej więcej tak:

- kaseta 270-280zł

- przerzutka 150-160zł

- łańcuch 95-135zł

- manetka 120-130zł

- korba 250-600zł

Czyli min. 885zł

Czemu rosną koszty posiadania/ utrzymania? Każdy napęd trzeba utrzymywać. W sensie opłacalność - chodzi mi o to, czy faktycznie będzie to lepszy napęd niż mój altus. Wiadomo, że to się nie zwróci.

Rosną bo kaseta, blat, łańcuch w napędach 11rz zużywa się dużo szybciej niż w 8,9,10rz a do tego są to elementy droższe.

Lepszość napędu jest względna. Będzie odpowiednia rozpiętość do jazdy w terenie. Będzie więcej dziur między przełożeniami ale wszystko tylko z jednej manetki. Na mniejszą masę specjalnie bym nie liczył. Do tego większe koszty.

15 godzin temu, vdcmike napisał:

Rosną bo kaseta, blat, łańcuch w napędach 11rz zużywa się dużo szybciej niż w 8,9,10rz a do tego są to elementy droższe.

Lepszość napędu jest względna. Będzie odpowiednia rozpiętość do jazdy w terenie. Będzie więcej dziur między przełożeniami ale wszystko tylko z jednej manetki. Na mniejszą masę specjalnie bym nie liczył. Do tego większe koszty.

ok dzięki wielkie za poradę 🙂 Chyba odpuszczę przerobienie tego i zostane na tym co mam.