Skocz do zawartości

Upgrade napędu

Leniu

Rekomendowane odpowiedzi

Siema:)

Szukam informacji czy mogę wymienić całą grupę osprzętu z shimano altus na deore m5100?

Na początku roku kupiłem sobie mój "pierwszy" rower, Dema energy 1 i dosyć szybko zorientowałem się dlaczego warto wydać trochę więcej monet na sprzęt:)

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-dema-energy-1-pd29322/?v_Id=171933&gclid=CjwKCAjw-rOaBhA9EiwAUkLV4kqHByf3SFkM75jp0jesFnpdPsGdSokSaoeRqbIVjNivh_LZhy4CmxoCcHAQAvD_BwE

Na altusie zrobiłem ponad 1k km po górkach, ale nie ma między nami chemii, a że mam czerwone światło od żony na nowy rower to w grę wchodzi tylko upgrade.

Myślę o  deore wariancie z korbą 32t 175mm i 11blatowej kasecie 11-51t. Mój budżet to ok 1500pln - nie liczę robocizny:) I tu pojawia się pytanie- czy to ma sens, czy ma rację bytu? Czy jest może alternatywa dla deorki?

Z góry dzięki za podpowiedzi:)

Można ... tylko do tego projektu szkoda trochę tej monety i roboty.

1. Opcja pierwsza, jak już musisz to zrobić:

- polecałbym jednak zostawić korbę, zrezygnować z dużego blatu i używać środkowego i młynka

- kaseta - zobacz jakie są ceny dużych kaset i ich żywotność ...

Lepiej zestawić ciasną kasetę z tyłu do tej korby (typu 11-32 11s). Znacznie płynniejsze zmiany biegów i bez problemu podjedziesz jak i dość szybko pojedziesz. Z tej serii sam mam przednią manetkę mono, która jest świetna.

2. Opcja druga, wg mnie najsensowniejsza:

sprzedać Energetyczną Demę, dołożyć to co masz i znajdziesz sprzęt o 3-4 klasy lepszy ( przykład ). 

Masz wtedy porządną ramę, koła, napęd ledwo dotarty ... albo jeszcze nie ;-), amorek powietrzny (podstawa).

Jeśli ta opcja Cię zainteresuje to wyszukuj sobie ogłoszenia z amortyzatorami typu Raidon, Rock Shox Recon etc. W okolicach 3kzł jest w czym wybierać.

Pamiętaj, że ważniejsze są koła, amor (powietrze), rama niż pstrykajki. Pewnie, dają lepszą, pewniejszą, szybszą zmianę biegów ... ale to tylko chwila. Na kołach, ramie, amorze siedzisz i jedziesz cały czas ... ;-).

Edytowane przez ahaja
  • Lubię to! 1

Dzięki za podpowiedzi. Muszę przyznać, że w ogóle nie jestem przekonany do opcji sprzedaży demki- jestem zauroczony ramą 🙂 zgadzam się e pełni, że sprzęt jest b.mocno budżetowy, ale same wrażenia z jazdy mam dobre- poza napędem.. korbe już raz wymieniałem bo powykrzywialem blaty( za dużo watów w nodze na ten sprzęt 😂), a kaseta nie daje mi za dużo możliwości na podjeździe.  Dlatego pytam czy da radę wymienić np na deorke ( albo jakiś sram)?

Amortyzator na dzień dzisiejszy daje radę, ale z czasem też moge go wymienić.

Posprawdzaj sobie na kalkulatorze.

1. Korba 32, kaseta 11-50, kadencja 80, prędkość +-7,1 km/h. Z kolei przy szybkiej jeździe (11 zapięta na kasecie) przy kadencji 80 masz jakieś 32km/h ... przy 90 36 km/h, a przy 100 obrotach korby (tu już zad się prawie odrywa od siodła) masz dopiero 40 km/h (a na zjeździe to nie za dużo).

2. Teraz masz 24/34, 12-32 8s, kadencja 80, prędkość na młynku +-8,2 km/h.

Wytłuszczone zębatki wzięte pod uwagę przy liczeniu. Obie prędkości są takie, że szybciej idziesz niż jedziesz, a jadąc ... trudno utrzymać równowagę. Zatem coś jest nie tak, może jednak noga za słaba.

Sprawdź sobie jeszcze czy masz na 100% kasetę czy jednak może wolnobieg. Bo jak masz wolnobieg to dojdzie zmiana koła/piasty czyli kolejne kilka setek biletów NBP.