Skocz do zawartości

Cube Peleton Pro 2015 - czy to dobry wybór?

1triathlon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napisz nam jak długo jeździsz na szosie. Czy chcesz szosę bardziej endurancową czy bardziej wyścigową. Podaj swoje wymiary.

Opublikowano

Dopiero chcem zacząć. W przyszłym roku czeka mnie triathlon. Wysoki jestem 194 i ciężko znaleźć cos z odpowiednią rama i w budżecie 3000 tys. Obecnie śmigam na ścieżkach szutrowych na KANDS model Nirvana Quick 28". Na szosie daje tez rade ale brakuje szybkości.

Opublikowano (edytowane)

Za Cube'em przemawia taperowana rura sterowa, dostępność rozmiaru (Sensa 58 będzie prawdopodobnie za mała na Ciebie). Obydwa rowery mają już zintegrowaną oś korby.

Tylko ta 3 rzędowa korba w Cube ... Lepiej gdyby była 2 rzędowa. 

Edytowane przez InSuit
Opublikowano

tak za mala 190 właśnie dostałem odpowiedz

Opublikowano

Mnie się podoba ten Cube. Mam tę korbę FC3503 w swoim Tribanie 520 i nie skreślałbym z góry trzech blatów. To jest rozwiązanie fajne do turystyki i rekreacyjnej jazdy po pagórkach, do sportu chyba faktycznie lepiej mieć dwa blaty w korbie. W dodatku w linkowanym rowerze jest kaseta o b. dużym jak na szosę zakresie 11-30, co w korelacji z korbą daje zakres mega uniwersalny, ale znów bardziej do turystyki i pagórków niż sportu, gdzie lepiej mieć kasetę o mniejszym zakresie ale gęściej zestopniowaną - tak aby najbardziej użyteczne przełożenia można było zmieniać co jeden ząbek - z uwagi na kadencję. 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie. Pytanie czy kiedykolwiek użyje przełożenia 30/30.

Lepszym wyborem wg mnie, nawet dla początkującego, byłaby korba 50/34 i kaseta 11-28 lub nawet ta 11-30.

Rozejrzyj się jeszcze ewentualnie za czymś podobnym do Scultury 200 https://www.domenasportowa.pl/product-pol-181304-Merida-Scultura-200-2017-Rower-szosowy.html Cenę powinno się udać zbić do około 3000zł

Tutaj jest dostępna rama 59cm. Korba 50/34 i kaseta 11-28.

Albo Trek 1.2 http://rower-sport.pl/pl/p/TREK-1.2-2017/3065

Edytowane przez InSuit
Opublikowano (edytowane)

Merida, Trek i ten Focus są porównywalne ze sobą. Najlepiej będzie jak się przymierzysz do każdego i wybierzesz ten, który będzie dla Ciebie dobry.

Focus: stack to reach (s/r)  = 1,42 w rozmiarze XL

Trek: s/r = 1,45 ale w rozmiarze 54

Merida: s/r = 1,54 w rozmiarze 59

Merida jest bardziej endurancowa z tej trójki.

Edytowane przez InSuit
Opublikowano

Mam Cuba attain race z 2016 i złego słowa o tym rowerze nie mogę powiedzieć. Porządnie zrobiony rower.

Jeśli tylko geometria Ci pasuje to powiniennem być zadowolony.

Opublikowano

Tylko, że Reacto kosztuje 4200, a napisałeś, że chcesz wydać max 3000zł.  Ten rower różni się trochę od wcześniej proponowanych.

Zwróć uwagę na różnice w geometrii ramy. Reacto będzie lepsze do triathlonu, ale najpierw musisz na takim rowerze usiąść i ocenić czy taka pozycja będzie Ci odpowiadała.