Skocz do zawartości

Skałojeździec xc500

dawidzj

Rekomendowane odpowiedzi

No hejo ;d

Były enduraki, był trail (a w zasadzie dalej jest bo jeszcze nie sprzedałem Soila), jest gravel - teraz przyszła pora na jakiś w miarę przyzwoity rower XC i wybór padł na Skałojeźdzca xc500. 
Od połowy września nalatałem jakieś 500km i na tą chwilę uważam, że jest to najlepszy rower (w moim budżecie) do zabawy dla kogoś, kto nie mieszka w górach. 
Trochę musiałem przyzwyczaić do podbijania dupy na kamieniach podczas podjazdów ale nadrabia dynamiką, dużo więcej frajdy (może tylko mi się wydaje bo jest nowy) z jazdy po płaskopolsce.

Rower na tą chwilę w specyfikacji fabrycznej, z minusów jakie zauważyłem:

1. Opony, mam wrażenie, że kiedy tylko podłoże robi się odrobine luźniejsze (kamienie, piach, błoto) to rower pływa, szczególnie czuć to na przodzie - ostatnio byłem na singlach w kłodzkiej i kilka razy przód odjechał w bandach. 

2. Tylny trójkąt ma to specyficzne wygięcie, nie przeszkadza mi wizualnie ale powoduje, że dół jest bardzo blisko łańcucha, przez co na wybojach jest orkiestra - łancuch pięknie obija trójkąt i przewód. Wczoraj do osłony na górze (gdzie chyba łańcuch nie daje rady dobić) dołożyłem osłonę na dół i dzisiaj słyszałem jak pięknie gra.

PXL_20220916_193856031.MP.jpg PXL_20221008_091551737.MP.jpg PXL_20221008_095646676.PORTRAIT.jpg PXL_20221008_101219104.MP.jpg PXL_20221008_101229720.MP.jpg PXL_20221008_101246235.MP.jpg PXL_20221013_155519344.MP.jpg PXL_20221014_144041481.MP.jpg
  • Lubię to! 1

Co musi być zmienione:

1. Dokupiona sztyca myk-myk bo jednak z tym 100mm skoku na przodzie i wyciągniętą sztycą jest czasami cykor zaatakować coś bardziej stromego, plus przy jakiś skokach i nierównościach zdarza sie obić klejnoty.

2. Na wiosnę wjeżdżają inne opony, co jeszcze nie wiem może Jack Rabbity pro, może race kingi + mleko

Dla mnie wystarczające, może jakbym szybciej popylał. Mam w fullu, który chcę sprzedać SLX'y i zastanawiam sie czy sobie nie przełożyć przy najbliższym serwisie. 
Z minusów tego rozwiązania, doszłoby mi ok 200g wagi przy komplecie przód + tył.

2 godziny temu, PingNoMore napisał:

Co to za osłona tylnego trójkąta?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

samoróbka tak jak ta okolic suportu ze zdjęcia,

muszę tylko tą na trójkącie przykleić sylikonem, będzie to lepiej wyglądało niż taśma izolacyjna :)
niestety tej okolic suportu nie da rady bo pod nią lecą przewody

Edytowane przez dawidzj