M.C Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Cześć, zauważyłem w moim rowerze, że tarcza hamulcowa od hydraulicznych hamulców Shimano, jest chyba zamontowana w złą stronę. Tarcza nie kręci się w stronę strzałki pokazanej na tarczy. Znajomy w tym samym rowerze też tak ma zamontowane, tylko ze on ma tarczę z tyłu w taki sposób zamontowany a moja jest z przodu. Czy robi to jakąś różnicę w chłodzeniu czy efektywności hamowania? Drugie pytanie to jedynie tylko czy można odkręcać i przykręcać te śrubki bez żadnej ingerencji, czy trzeba je czymś posmarować? Z tego co widziałem to śrubki te są sprzedawane z zielonym smarem zapobiegającym samoczynnego odkręcaniu, ale czy po odkręceniu moge je po prostu znowu zamontować?
Franz Mauer Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Kierunek ruchu tarczy wraz z kołem powinien zgadzać się z kierunkiem strzałki. Koło z tarczą krecie się w przeciwnym kierunku - obróć tarczę. Śrubki możesz odkręcać bez obaw. Przy przykręcaniu ich z powrotem należy pamiętać je jednej prostej zasadzie - dokręcasz śrubki leżące naprzeciw siebie. Przy ostatecznym dociąganiu można lecieć po kolei.
Gość Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 (edytowane) Najprościej... tarcza oznaczeniami do zewnętrznej. Jak już lekko przyłapiesz tarcze przekręć ja maksymalnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara i dokręcaj śruby naprzemiennie jak jak napisał @Franz Mauer. Edytowane 20 Sierpnia 2017 przez Gość
Zalas Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 U mnie na ścianie wisi tarcza Hope pęknięta w 3 miejscach bo ktoś ją założył w odwrotną stronę...
M.C Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Przy ponownym montażu można te śrubki lekko posmarować pastą na zapiekanie? W filmiku był wymieniony smar.Sent from my iPad using Tapatalk
Zalas Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 48 minut temu, M.C napisał: Przy ponownym montażu można te śrubki lekko posmarować pastą na zapiekanie? W filmiku był wymieniony smar. Sent from my iPad using Tapatalk Ja nie stosuję nic bo mi się dobrze trzymają. Ale częściej raczej jest w tym miejscu stosowany klej do gwintów, który właśnie utrudnia wykręcenie śruby po to aby tarcza nie odkręciła się podczas jazdy.
M.C Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Okej, już wszystko jasne. Dziękuję bardzo za pomoc.Sent from my iPad using Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi