Skocz do zawartości

Przerzutka przednia regulacja 3x9

funshy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, mam problem z przerzutką przednią na biegu 3x9 (korba 3, kaseta 9). Na wszystkich biegach jest ok prócz tego maksymalnego kiedy to łańcuch ociera o wózek. W "serwisie" ustawili mi ale że tego biegu nie używam to za bardzo nie zwróciłem uwagi na to, że czasem ociera. Rower to praktycznie nowy (ma 3 tyg z czego mało jeżdżony, bo byłem na paru wyjazdach) Romet Orkan 4 2016. Tymczasowo nie mogę iść do serwisu Rometa, bo mam kawałek drogi, wpadnę dopiero jak wrócę na studia w październiku. Gdy się przyglądam problem wygląda tak, że łańcuch idzie ładnie oddalony i w pewnym momencie przybliża się i potem znowu oddala, nie wiem czy to normalne, oczywiście te różnice są znikome ale dopiero, w pewnym momencie jest otarcie. Chciałem oddalić śrubą H ale już dalej chyba nie idzie, bo prędzej ją odkręcę. Co do ustawienia to wydaje mi się dobre.

Jak to nienormalne i ciężko sobie wyobrazić to mogę spróbować nagrać filmik, który to pokaże lub przynajmniej serię zdjęć obrazującą ruch łańcucha. Wszystko dzieje się niezależnie od prędkości ale najlepsze w tym jest to, że tylko gdy rower jest pochylony na prawo (strona z łańcuchem).

Przerzutki zmieniają się płynnie, nie zauważyłem problemu.

Edytowane przez funshy
Opublikowano

obawiam się że będziesz musiał z tym żyć. Przyczyn może być wiele, jak lekko wykrzywiona korba, zębatka, sztywność ramy w okolicach suportu. Takie ocieranie jest irytujące ale czasami ciężko się go pozbyć

Opublikowano (edytowane)

Rower nowy to szkoda, że takie coś występuje, wydaje mi się że minimalnie odsunięty wózek i byłoby ok tyle, że śruba nic nie daje.

Jak ją wykręcę to coś się stanie co żeby naprawić trzeba coś więcej niż tylko przykręcić?

Edytowane przez funshy
Opublikowano

Korba na kwadrat? One niestety sztywnością nie grzeszą

Opublikowano

Może linka ogranicza regulację? Poluzuje całkowicie linkę i wtedy wyreguluj maksymalne wysunięcie wózka. Potem naciągnięte i przyjęć linkę.

Opublikowano

O którą część wózka ociera łańcuch?

Opublikowano (edytowane)

@up

Zewnętrzną.

Tutaj 2 filmiki obrazujące:

Troszkę bawiłem się teraz w regulacje ale problem nadal występuje.

Przepraszam za jakość, z kamer tylko smartfon.

Edytowane przez funshy
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Korba na kwadrat... i wszystko jasne. Korba jest krzywo i ma bicie, za nic tego nie ustawisz perfekcyjnie.

U mnie ten problem rozwiązałem poprzez wymianę korby na kwadrat na korbę ze stałą osią.

Nawet przy deptaniu na podjazdach o ocieraniu nie ma mowy.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Siemka. Nie chcę zakładać nowego tematu a problem podobny, mianowicie, po zmianie korby na zintegrowaną łańcuch ociera o wózek na największej tarczy, (na całym obrocie korby) ręcznie mogę co jeszcze pociągnąć ale przerzutka nie ciągnie, czy naciągnięcie linki powinno pomóc ? Śrubą baryłkową nic nie mogę zmienić 

Edytowane przez lary84
Opublikowano
56 minut temu, lary84 napisał:

Siemka. Nie chcę zakładać nowego tematu a problem podobny, mianowicie, po zmianie korby na zintegrowaną łańcuch ociera o wózek na największej tarczy, (na całym obrocie korby) ręcznie mogę co jeszcze pociągnąć ale przerzutka nie ciągnie, czy naciągnięcie linki powinno pomóc ? Śrubą baryłkową nic nie mogę zmienić 

Naciągnij linkę i pomoże. Miałam identyczny przypadek przy zmianie korby.

Opublikowano

Udało się ustawić, jednak nie do końca jestem zadowolony, a nie mogę ustawić Tak żeby było perfekcyjnie znajdzie się przełożenie w którym łańcuch ociera o wózek. Jutro mam nadzieję na jazdy testowe i wtedy zweryfikuje czy dobrze wyregulowałem przerzutkę