Skocz do zawartości

Przednia przerzutka zbyt blisko opony

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejne czyszczenie roweru i kolejny znaleziony problem. Kiedy z przodu wrzucę na najniższy bieg wózek przerzutki jest dosłownie pół centymetra od opony:

Na rowerze mam fabryczne opony 2,1 cala. Jestem prawie pewny, że jak zmienię oponę na najpopularniejszą 2,25 to będzie to obcierać... Co z tym fantem zrobić?32bee3fd9d7418918f38d7f924c1ecc0.jpg

Opublikowano (edytowane)

różne przerzutki mają pewnie różne długości wózków. Najprościej byłoby szukać takiej z krótszym wózkiem. Zmiana położenia tej przerzutki nic nie pomoże. Jedynie można maksymalnie podkręcić ogranicznik tak by łańcuch nie ocierał o przerzutkę a może wózek zmieści się miedzy nim a oponą 

Edytowane przez trollu
Opublikowano
Weź jak możesz zrób fotkę z boku od strony napędowej.
Tak to wygląda od boku/góryde67282df403fb616489aaa518fe18a6.jpge6afa4f572aec74a558d061c94217495.jpg
Opublikowano

Jakie to jest konkretnie przełożenie widoczne na zdjęciu? 1x1?

Opublikowano
Jakie to jest konkretnie przełożenie widoczne na zdjęciu? 1x1?
1x4
Opublikowano
Teraz, zibi_j1 napisał:

1x4

Aha, sądziłem że 1x1, wtedy bez problemu można by było pobawić się z ustawieniem zasięgu wózka. W Twoim przypadku chyba nic z tym nie będziesz w stanie zrobić. Większość przednich przerzutek ma bardzo długie wózki (wystarczy popatrzeć na zdjęcia rowerów innych producentów). A że jest blisko koła - to już wynika z konstrukcji ramy. Tym bardziej, że już koło masz na środku (o ile dobrze pamiętam, miałeś z tym problem). Zapewne nie bez powodu producent dał opony 2,1" w tym rowerze i nie bawiłbym się w zakładanie typowych terenowych opon (grubszych).

Opublikowano

Jak się dokładnie przyjrzeć to koło jest minimalnie bliżej lewej dolnej rurki trójkąta ale to są milimetry. I tak mam w planach zmianę przedniej przerzutki. Będę musiał szukać takiej z krótkim wózkiem... Dziwna sprawa...

Edit: różnica szerokości opony 2,1 cala i 2,25 to raptem 4mm więc 2mm na stronę. Może więc wejdzie..

Zastanawiam się również czy przesunięcie o kilka stopni przerzutki wkoło osi ramy w lewo negatywnie wpłynie na jej pracę (odsunął bym tym samym końcówkę wózka od opony)

Opublikowano (edytowane)

Krótszy wózek może, ale nie musi załatwić sprawy. Poniżej dwa 'pierwsze z brzegu' zdjęcia - wszystkie przednie przerzutki wchodzą na tylne koło patrząc od strony napędowej. To w Twoim przypadku jest - według mnie oczywiście - tylko i wyłącznie wina konstrukcji ramy, trzeba się z tym pogodzić.

rower_1.jpg rower_2.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Może coś w tym być. Fabryczna opona ma 2.0 szerokości. Równe 51mm.
Sprawdziłem.specyfikacje wyższych modeli 540 i 560 (tą samą rama) tam również opony mają 2 oraz 2,1 cala szerokości. Bardzo dziwna sprawa...

Opublikowano

Zrzuć łańcuch na najmniejszą żebatkę z przodu i największa zębatkę z tyłu i pstryknij zdjęcie z góry. Tak jak wcześniej.

Producenci określają maksymalną wielkość opony jaką można zapakować do tyłu. Być może 2.1 to szczyt możliwości tego roweru. Można jednak znaleźć opony 2.2, które zmieszczą się i nie bezie z nimi problemu. Rozglądnij się wśród Continentali,bo one zwyle są węższe.

Opublikowano
Zrzuć łańcuch na najmniejszą żebatkę z przodu i największa zębatkę z tyłu i pstryknij zdjęcie z góry. Tak jak wcześniej.
Producenci określają maksymalną wielkość opony jaką można zapakować do tyłu. Być może 2.1 to szczyt możliwości tego roweru. Można jednak znaleźć opony 2.2, które zmieszczą się i nie bezie z nimi problemu. Rozglądnij się wśród Continentali,bo one zwyle są węższe.
Tam jest dosłownie 4mm miejsca.
Masakra... Czyli praktycznie cała paleta Shfalbe i Maxissa odpada :/ rama spokojnie by to pomieściła :/
fd51188cfa89757998ff0f65effa3b6c.jpg2c1d5e5d85defad0ed22dfae4db1bfaf.jpg
Opublikowano

Sprawdziłem w swoich rowerach, gdzie u dziecka mam napęd 3x8, a u siebie 2x10. Prowadnica przerzutki 3 rzędowej jest dłuższa o około 1 cm od 2 rzędowej. Są to dwa różne modele Shimano, ale być może to jest standard, aby prowadzenie łańcucha było właściwe. Z drugiej strony sprawdź ile wynosi odległość między krawędzią opony a dolnymi widełkami. Jeśli tam też jest mała przestrzeń to oznaczać by mogło, że rzeczywiście konstrukcja ramy nie pozwala na wsadzenie grubszego balona.

Opublikowano

Od strony napędu do dolnych widełek jest ok. 11-12mm, od przeciwnej ok 15mm (wychodzi na to że koło w dalszym ciągu minimalnie nie jest w osi i jest te 3mm bliżej napędu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zmień przerzutkę przednią... Nie powinno mieć to wpływu na gwarancję. Możesz zrobić tak, że kupisz sobie gdzieś w sklepie, a serwis Decathlonowy poproś o wymianę i regulację.

Niżej niż Alivio nie kupuj, mają bycze klatki łańcucha właśnie.