hetm4n Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 (edytowane) Witam. Podzielę się z wami protipem jak zaoszczędzić trochę pieniędzy przy przejściu z przerzutki 9s na gx dh 7s, która działa w standardzie X-ACTUATION (szerokość łańcucha 11s). Wg producenta przejście na taką przerzutkę wiąże się z zakupem manetki i kasety (no chyba, że ktoś ma napęd 11s to nic nie musi wymieniać. Sama przerzutka GX DH działa bezproblemu na 9s manetce ,kasecie i łańcuchu w pełnym zakresie dość płynnie bez problemów. Ja zamiast kasety 9S chciałem wymienić na pg720 która jest dedykowana pod GX DH oraz zależalo mi na czarnym kolorze (złoty łancuch lepiej sie komponuje na czarnej kasecie wg mnie), niestety wiaze sie to już z wymianą łancucha i manetki . Wpadałem na pomysł zakupienia czarnej kasety shimano HG200 9S z zakresem 11-32. Jest tania i dzięki temu łańcuch i manetka zostaje bez zmian. Jako iż nie potrzebuję w zjazdówce zębatek 32 i 28 postanowiłem je odciąć. Kaseta dzięki temu przy okazji schudła 120g. Różnice w przełożeniach są tylko przy większych 2 zębatkach. PG 720 : 11,13,15,17,19,22,25 waga 225g HG200 po przeróbce: 11,13,15,17,19,21,24 waga 208g. Na zdjęciach świeżo po odcięciu zębatek Edytowane 6 Października 2022 przez hetm4n Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi