Damian Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć Posiadam rower Giant yukon disc z 2008 r. i chce zmienić w rowerze korbę obecnie mam montowaną z wkłądem na kwadrat firmy Truvativ BB-06-SQ-LE-108/68. Ilość zębatek w starej korbie korbie 3 sztuki model FSA CK-300A długość ramienia 175 . Chciałbym zamontować hKorba Shimano Deore FC-M610 10s 175mm 42x32x24 lub SHIMANO DEORE FC-M612 lub Shimano SLX 175mm FC-M670. z wkładem Hollowtech II. i teraz się pogubiłem Z tego co wyczytałem na różnych forach/yt itp. wynika, że ilość przełożeń w korbie np. 10 oznacza że jest ona do 10 max tak ? czyli skoro z tyłu mam na kasecie 8 przełożeń powinno wszystko się zgrać Drugie pytanie ilość zębów na zębatce czy jeśli miałem 22x32x42 czy jak zamontuje np: 42x32x24 będzie to miało znaczenia. Będę wdzięczny za rady na razie chce zmienić tą korbę i łańcuch a z czasem przerzutkę z tyłu roweru oraz kasete, mój budżet na korbę to +/- 500 zł więc jak macie może jakieś inne propozycje z chęcią poczytam. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez Damian Odnośnik do komentarza
Maki Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 16 minut temu, Damian napisał: Z tego co wyczytałem na różnych forach/yt itp. wynika, że ilość przełożeń w korbie np. 10 oznacza że jest ona do 10 max tak ? czyli skoro z tyłu mam na kasecie 8 przełożeń powinno wszystko się zgrać jeśli jest 10 to nie do max 10 przełożeń tylko konkretnie do 10 przełożeń. Chodzi tu o szerokość zębów. Tyle w teorii bo w praktyce mimo że korba jest do 10s bez problemu śmiga na 9s. Ja tak mam i działa ok. 18 minut temu, Damian napisał: Drugie pytanie ilość zębów na zębatce czy jeśli miałem 22x32x42 czy jak zamontuje np: 42x32x24 będzie to miało znaczenia. Będzie ok. Możesz taką korbę kupić. 19 minut temu, Damian napisał: Będę wdzięczny za rady na razie chce zmienić tą korbę i łańcuch Z łańcuchem bym był ostrożny. Stara kaseta może go nie przyjąć Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja kupiłem FC-M590 lekko używaną z przebiegiem 300km, prawie 100zł taniej niż w sklepie, więc poluj. Do 9tki jest to korba dedykowana. Zmiana z kwadratu jest bardzo odczuwalna, nie ma już żadnego ocierania łańcucha o przednią przerzutkę. Kwadrat nie miał żadnej sztywności, tym bardziej, że w w poprzednim skradzionym rowerze miałem Truvativa FireX SL z giga X-Pipe, cieszę się z powrotem ze sztywnego napędu. Co do zębatek, to ja wolę miękkie przełożenia mam 22/32/42, ale działać tez będzie spoko z 24/34/44. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 ja u siebie mam korbę deore fc m615 38X24 i działa z łańcuchem 8 rzędowym, więc się nie masz o co martwić, na plus oprócz sztywności dochodzi cisza podczas jazdy, nic nie strzela jak to miało miejsce w kwadracie i banalnie prosty montaż i demontaż:) Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 20 minut temu, samuel_87 napisał: banalnie prosty montaż i demontaż:) O tak, to jest ogromna zaleta. Zdjęcie korby by zrobić porządny przegląd trwa 2 minuty. Odnośnik do komentarza
artfal Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 2 minuty temu, SpiderMAN napisał: O tak, to jest ogromna zaleta. Zdjęcie korby by zrobić porządny przegląd trwa 2 minuty. Montaż jak montaż ale sztywność nieporównywalne lepsza i dużo wagi się zabija Odnośnik do komentarza
Maki Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 5 godzin temu, SpiderMAN napisał: nie ma już żadnego ocierania łańcucha o przednią przerzutkę. O tuż to. Jak lata temu miałem kwadrat to zawsze mnie irytowało to ocieranie. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 U mnie korba SLX FC-M660 na 9s ładnie śmiga z 8-rzędową kasetą. Po przejściu z kwadratu jestem bardzo zadowolona. Przy montażu upewnij się tylko czy masz równą mufę, bo może trzeba dać ją splanować - żeby nowy suport idealnie przylegał do ścianek. Odnośnik do komentarza
BigFlo Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Podłączając się do tematu: Przed sezonem wymieniłem suport i korbę na kwadrat na M590 i ze sztywności jestem bardzo zadowolony, niestety mam mały problem. Wyregulowałem przednią przerzutkę tak aby nie ocierała o wózek, ale przy najtwardszym przełożeniu mimo że łańcuch nie ociera o prowadzenie przerzutki to czuje opór podczas kręcenia jakby coś tarło. Dodam że przerzutka przednia to M191. Miał ktoś do czynienie z czymś takim. Już nie mam pomysłów co to może być. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez BigFlo Odnośnik do komentarza
Damian Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) 2 godziny temu, Sziva napisał: U mnie korba SLX FC-M660 na 9s ładnie śmiga z 8-rzędową kasetą. Po przejściu z kwadratu jestem bardzo zadowolona. Przy montażu upewnij się tylko czy masz równą mufę, bo może trzeba dać ją splanować - żeby nowy suport idealnie przylegał do ścianek. Też chyba poszukam dla pewności w korbach dla 9 przełożeń albo Korba Shimano Deore XT M780 10s 42x32x22 175mm... hmmm Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Damian Odnośnik do komentarza
Avalanche Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Dnia 10.04.2017 o 13:01, Damian napisał: Też chyba poszukam dla pewności w korbach dla 9 przełożeń albo Korba Shimano Deore XT M780 10s 42x32x22 175mm... hmmm Ja jeżdżę na korbie Deore M-590 44/32/24, która dedykowana jest do napędów 9rz., w połączeniu z łańcuchem i kasetą 8rz. Wszystko chodzi bez zarzutu. SLX jest o ok. 90g lżejszy i ok 100zł droższy od Deore i to właściwie główna różnica. To do jakich napędów jest dedykowana dana korba nie powinno mieć znaczenia (patrz wyżej post kolegi samuel_87). Obie korby (specjalnie nie posługuje się modelami, bo nie jest to aż tak istotne), według mnie, są porównywalne jeśli chodzi o stosunek cena/jakość. Jak nie wiesz którą wybrać, to weź tą która ci się bardziej podoba wizualnie Odradzałbym zakup korby XT. Jeśli przechodzisz z korby mocowanej "na kwadrat", to nie poczujesz różnicy. To znaczy poczujesz znaczną różnicę na plus w działaniu napędu, ale nie będziesz wiedział ile więcej dało ci XT niż Deore, czy SLX. Moim zdaniem zamiast XT lepiej już kupić SLX'a i zaoszczędzone pieniądze wydać np . na jakieś dobre spodenki kolarskie lub nawet na komplet (spodenki + koszulkę). Odnośnik do komentarza
Chris Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Korba 10s Łańcuch 9s Kaseta 8s Taki zestaw na 100% będzie śmigał. Z tym, że zapewne te 3 elementy musisz wymienić. Odnośnik do komentarza
srebrny lis Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Witam. Pozwolę się podpiąć, jak w tytule. Korba Shimano M311 na kwadrat chcę zamienić na Shimano Alivio FC T4060 hollowtech 2. 1 Czy gwinty w suportach są takie same czy trzeba sprawdzać bo są różne rodzaje? Rower SAVENO everest 2.0 men. 2 Kaseta 8rz. Nowa korba T4060 dedykowana do 9rz. M311 48/38/28 T4060 44/32/22. Czy to w ogóle będzie działać? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 16 minut temu, srebrny lis napisał: Czy gwinty w suportach są takie same tak gwinty będą pasować , też wymieniałem tą korbę m311 na deore ze sztywną osią 17 minut temu, srebrny lis napisał: ta 8rz. Nowa korba T4060 dedykowana do 9rz. M311 48/38/28 T4060 44/32/22. Czy to w ogóle będzie działać? dla korby nie ma znaczenia jaki masz łańcuch, jedynie może trzeba będzie delikatnie skrócić łańcuch i obniżyć przerzutkę przednią - ale to wyjdzie już jak zamontujesz korbę Odnośnik do komentarza
Damian Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Od 13.04 czekam an paczkę zapewne w poniedziałek wyjdzie padło na Deore FC-M610 42x32x24 - 175mm , plus nowy łańcuch,smary, linki, przelotki itp na początek rower był mało używany ale na ten rok jest postanowienie aby zabrać się i mieć więcej czasu dla rodzinki i siebie jak wszystko zamontuje to zdam relacje co i jak Odnośnik do komentarza
Damian Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Działam dziś mają być linki i pancerze. Odnośnik do komentarza
Spinner Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Trzymamy kciuki!:-) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi