LwiaNerka Opublikowano 26 Września 2022 Opublikowano 26 Września 2022 Czołem, z uwagi na to, że kolejnego roweru nie mam na razie szans kupić, chciałem dostosować jeden z posiadanych do wersji gravelowej. Jeżdzę na szosie BMC teammachine SLR five. Wg specyfikacji można do niej włożyć opony 30mm. Myślałem, żeby kupić drugi komplet i założyć do nich szersze opony, właśnie 30mm i ewentualnie co jakiś czas przekładać, żeby pojeździć po szutrach (i tak zamierzam zmienić defaultowe koła na evanlite'y, więc w "czystej" szosie założyłbym karbony a do szutrów byłyby obecne obręcze. Czy takie coś ma sens? czy 30mm byłoby wystarczające do gravelowania, czy jednak opona musi być szersza? Wersja druga to stary trekking Kelly's z 2000 r. W tamtym roku wymieniłem łańcuch, korbę, support, obręcze i opony - ewentualnie wymieniłbym opony na trochę grubsze (teraz chyba koło 35mm są) i zmieniłbym kierownicę na baranka. hamulce są vbrake ale i tak nie szaleję, więc chyba wystarczą (przez 20 lat wystarczały:) napęd jest tiagry 3x9. Zrobiłby się tego taki też prawie Gravel. która opcja lepsza? Oczywiście docelowo będzie nowy rower, ale to musi trochę poczekać (tym bardziej że i tak nie ma co kupić:)
Nemrod Opublikowano 26 Września 2022 Opublikowano 26 Września 2022 Opcja 1: Zależy co masz na myśli pisząc " gravelowanie". Jeżeli ma to być jazda po dobrej jakości szutrach to w miarę przyczepna 30stka na nie za dużym ciśnieniu powinna dać radę. Jeżeli natomiast zaczną pojawiać się dziury, kamienie czy sypka nawierzchnia to jazda na czymś takim przestanie być kompletnie komfortowa. Opcja2: W sumie szło by tak zrobić ale trzeba wziąć pod uwagę dwie rzeczy. Pierwsza to to, że baranek rozciągnie pozycje i raczej na pewno trzeba będzie mostek wymienić na krótszy. Druga to natomiast to, że klamkomanetki szosowe mają inny uciąg linki niż klamki do hamulców vbrake. Powinny natomiast działać z mini vbrake.
beneq Opublikowano 27 Września 2022 Opublikowano 27 Września 2022 (edytowane) W razie problemów z hamulcami na baranku i aby nie wchodzić w koszta, to klamki (jeśli da się je rozdzielić od wybieraka) można założyć na środek baranka, przerzutki na ramę albo na stery. Coś jak najtańszy stary Triban 100 czy jakoś tak - podejrzyj jak oni tam umieścili przerzutkę. A co do przeróbki szosy to 30 mm to raczej za cienko, mam akurat 30 mm na stalowym Nicasio i trzeba mocno wachlować ciśnieniem ale i tak to jest za cienko, jak nie użyć określenia bez sensu, albo szosa albo szuter - zmęczony tym pojechałem po bandzie i kupiłem 650B 47C. Edytowane 27 Września 2022 przez beneq
Rekomendowane odpowiedzi