Skocz do zawartości

Które XT do korby 24-34t, 2x10, obejma, dolny ciąg

pangniadek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam problem z wyborem odpowiedniego modelu przedniej przerzutki XT na obejmę z dolnym ciągiem.

Posiadam napęd 2x10 i praktycznie same XTki jakie znajduję mają 2x11 lub 3x10 - aż taka rozkminka mnie bierze czy 3x10 to nie jest przy okazji 2x10 tylko pracująca w mniejszym zakresie dyktowanym przez manetkę 2x.

Podpowiedzcie mi bo nie kumam.. jestem z czasów 3x6, 3x7, 3x8 ;) 

Takie XT nie istnieją. XT 2x10 skończyły się kiedy funkcjonowała "dyferencja przednia" 14-16T - czyli przerzutki FD-M785/786. B. słabo to działa z korbami, gdzie różnica to 10T. Jeśli koniecznie chcesz XT to coś z serii 2x11 (M8000) + łańcuch 11s (HG701). Przerzutka 3x się nie nadaje.

Edytowane przez vdcmike

Dzięki vdcmike - niestety ale przejście na 2x11 to już spory koszt :/ 

Musiałbym wymienić dodatkowo kasetę, blaty na korbie (Deore), tylną przerzutkę i łańcuch :/

Chyba, że się mylę i łańcuch 11s będzie śmigał na całym zestawie napędu 10s?

Znalazłem coś takiego: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deorext-m780/FD-M785.html ale nigdzie w sklepach nie mają.

@pangniadek tak, miałem na myśli użycie łańcucha 11s w obecnym napędzie. 

Przerzutka FD-M785 jest przeznaczona do korb z dyferencją 14T nie będzie to działało idealnie z korbą z różnicą 10T. 

Możesz też nie napinać się na XT, które jeśli chodzi o przód nic nie wnosi i poszukać czegoś pasującego z serii m6000.

Edytowane przez vdcmike

Dzięki chłopaki za podpowiedzi, myślałem, że podmianka będzie dużo prostsza - ścigałem się i serwisowałem swój rower za czasów gdzie przednie przerzutki różniła strona ciągu i średnica rury podsiodłowej :D

Mam teraz Deore przód i tył ale myślałem aby w zimę zrobić podmiankę na XT-ki tak dla fanu i te Deorki oddać komuś potrzebującemu.
Chodzą fajnie nie powiem, ale poprzedni rower który mi gwizdnęli z garażu był cały na XT i stąd ta podmianka chodzi mi po głowie ;)

Widzę, że to nie będzie takie łatwe bo trendy w ilości zębatek zmieniają się w strasznym tempie. Myślałem, że wydam na przerzutkę przednią ze 150pln i po kłopocie, a tu muszę uzbierać, ze 2k i kupić najlepiej cały napęd zgodny z obecną technologią M8100 🤐

M8100 jest do ram z linią łańcucha 52 lub 55mm. W starszych ramach (nie-boost) będzie trzeba kombinować z pozagrupową korbą i zębatką trzeciego producenta.

Jeśli masz dełore m6000 to różnica względem XT jest niewielka. W praktyce sprowadza się do innych kółek przerzutki oraz manetek, które faktycznie coś wnoszą (multi release). 

• 2 tygodnie później...

Mam teraz manetki (bez wskaźnika) i przerzutki Deore rocznik 2019 10s.

Sideswing nie wchodzi w grę ponieważ mam wewnętrzne dolne prowadzenie linki.

Zastanawiam się jak najlogiczniej zaplanować zmianę na przerzutki XT i manetki XT (i-spec ev)
Rozkminiam czy da się przejść płynnie wymieniając pojedyncze komponenty czy muszę zmienić wszystko na raz na XT 11s (bo 10s już nie ma).

Wszystko czyli: Korba, łańcuch, kaseta, przerzutki i manetki ale to robi się spory jednorazowy wydatek - chciałbym jakoś tak trochę w zimę, trochę w lato i np za rok coś kolejnego bo inaczej to trochę ponad 2k jednorazowo :/