Skocz do zawartości

Zajechany napęd Trek Marlin 7 - wymiana

Karo

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy, zajechałam napęd w rowerze i kompletnie się na tym nie znam. Odwiedziłam kilka serwisów i mam takie poczucie, że ktoś mi tam włoży byle co i skasuje jak za zboże. 

Najchętniej kupiłabym części sama i ogarnęła serwis w zakresie montażu. Czy ktoś z Was jest w stanie podpowiedzieć mi zestaw w rozsądnej cenie? Jeżdżę codziennie do pracy, zimą też, w weekendy trochę po lesie, ale nie jestem prosem ;) 

Korzystam pewnie z 70% możliwości roweru, jeśli chodzi o dbanie to czyszczę i smaruję, ale dużo jeżdżę, więc nie jestem jakimś rowerowym pedantem, te części muszą to przetrwać.

Do wymiany mam kasetę, korbę, support, łańcuch - generalnie cały napęd. Pomocy :)

A w jaki napęd calujesz? 1x czy 2x? Też mam Treka Marlina 7, obecnie założyłem korbę Deore M5100 30T (ok 280zł), z supportem BB52 (ok 85zł), z tyłu mam kasetę Deore  M4100 10 rzędową, 11-46 (ta była, ceny nie znam). Manetka to Deore M4100, łańcuch MKC X10. Wiem, że to nie jest żaden high end, ale jeśli celujesz w solidną podstawę to takie coś na pewno można wstawić i zamknąć się pewnie w 1000zł. 

Dzięki! celuję w średnią półkę, zależy mi przede wszystkim na wytrzymałości. Myślę, że mam lekko 10 000 km przejechane i w sumie nie wiem, czy to naturalne zużycie, czy moje błędy - w każdym serwisie też była inna wersja ;)

Polecam więc nową grupę deore 2x10 (cs-m4100 11-42 + rd-m4120 + cn-hg95 + fc-m4100-2 36x26 + sl-m4100 l i r) lub 2x11 (cenowo nieznaczna różnica, zmienić pierwszą cyfrę z 4 na 5 dla oznaczeń wskazanych dla 2x10, łańcuch cn-hg701) + suport bb-mt800.

Edytowane przez vdcmike
  • 1 rok później...
W dniu 27.09.2022 o 18:35, Otto napisał:

Z ciekawości - czemu nie 1x11?

Rama pod linię łańcucha 49mm. Współczesne korby 1x mają linię 52mm lub 55mm. Niektórzy to montują ale napęd szybciej się zużywa i hałas na 2 największych koronkach kasety. Można rzeźbić stosując dłuższe kominy i podkładki pod blat. Niektórzy też przesuwają cały suport 2,5mm w lewo. W każdym razie to druciarstwo.

Edytowane przez vdcmike