Cinek1984 Opublikowano 24 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Hej poszukuje opinii od użytkowników tzw shigura jak to faktycznie działa i czy warto to składać, mam klamki XT bl-m8000 i myślę czy kupić 4tłoczki Magury czy Shimano, jeśli Magury to mt5 czy mt7 a jeśli Shimano to które polecacie. Z góry dzięki i pozdro Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 24 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Magura.ma tloczki o większej średnicy i dwie pary tej samej wielkości. Przez to siła hamowania jest większa. Z drugiej strony shimano siły nie brakuje. Nie ma znaczebia który model weźmiesz czy to u.jednego czy drugiego producenta. Konstrukcja ta sama. Np w shimano tani zacisk mt520 hamule tak samo jak m8120. Odnośnik do komentarza
Cinek1984 Opublikowano 26 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Jakoś nie chce mi się wierzyć że siła hamowania 2 tłoczka jest taka sama jak 4 tłoczka, bo z zasady coś co ma większą powierzchnię styku powinno działać lepiej Zastanawia mnie tylko czy jest sens bawienia się w shigure czy nie... Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 A czemu porównujesz 2-tłoczki z 4-tłoczkowcami? Zaciski BR-MT520 są dokładnie tak samo skonstruowane jak np. BR-M8120 - obydwa to 4-tłokowce, ta sama średnica tłoczków, tak samo ceramika w jednym i drugim przypadku, pasują te same klocki. Zacisk nie wprowadzi tu żadnej różnicy pod względem siły hamowania. Podobnie jest w magurach - wszystkie 4-tłoczkowce robione na jedno kopyto. Pomiędzy 4-tłoczkowymi shimano i magurami różnica polega na tym, że magura ma wszystkie tłoczki tej samej średnicy (17mm) a shimano dwie pary różnej wielkości (17 oraz 15mm). Teoretycznie to powoduje większą siłę hamowania w przypadku tej samej siły przyłożonej do tej samej klamki hamulcowej. Ale w praktyce (IMHO bardziej) liczą się też okładziny i tarcze. Zabawa w shigurę wzięła się z tego, że magura ma liche klamki - nie dość, że plastikowe to jeszcze pracujące liniowo. W shimnao klamka ma servowave powodujące że ruch klamki nie przekłada się prostoliniowo na ruch tłoka - efektywna dźwignia klamki wzrasta wraz z naciskiem. Ponad to zaciski shimano, głównie z poprzednich 2-tłoczkowych serii, bywały felerne - pękały tłoczki, puszczały uszczelniena. Odnośnik do komentarza
Rafauek Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Składaj Shigurę, mam M8100 z zaciskami MT-5, koło 29 tarcza 203mm - naprawdę solidne hamulce i tony modulacji. Później możesz klocki zmienić na te z MT-7(ze śrubami) i już masz technicznie rzecz biorąc rzeczone MT-7. Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Jeśli składanie od zera to IMHO zabawa nie warta zachodu i kosztów. Siła hamowania shimano jest zdecydowanie wystarczająca w każdych warunkach, modulacji nie brakuje (chyba, że ktoś nie umie używać klamek servowave i dusi je tak jak w przypadku np. klamek magury). Odnośnik do komentarza
Cinek1984 Opublikowano 27 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Ja mam klamki M8000, tarcze reż już zmienione na 203 z przodu i 180 z tyłu, ale i trochę kilogramów do zatrzymania ogólnie jest spoko ale cały czas czegoś mi brakuje. Rafauek którym przewodem masz to spięte, Magury czy Shimano? Odnośnik do komentarza
Rafauek Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 W sumie racja @vdcmike, u mnie się zaczęło trochę przypadkiem właśnie od wyrzucenia klamki Magury - sam plastik. Mam spięte na przewodzie Magury, banjo przy zacisku nie ruszałem, tylko oliwka i wkład Shimano. Odnośnik do komentarza
Cinek1984 Opublikowano 28 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 @rafauek zalane masz olejem Magury czy Shimano, ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie? Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Nie ma znaczenia. Jeden i drugi mineralby. Magury ładniejszy bo niebieski. Odnośnik do komentarza
Cinek1984 Opublikowano 28 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 (edytowane) Oki to jeszcze takie pytanie techniczne wkładki Shimano do przewodów są jednego rozmiaru i będą pasować bez problemu do przewodu Magury? I pod zacisk Magury chyba prosty adapter pm/pm nie podejdzie?😬 A i jeszcze jedno pytanko czy czymś się różnią te zestawy że część jest opisana mt5/ trail a część mt5/E ... Z góry dzięki za odpowiedź Edytowane 28 Września 2022 przez Cinek1984 Odnośnik do komentarza
Bujak Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Jak dla mnie to klamki Magura są dużo wygodniejsze. Mam pełną modulację i hamulec działa jak chcę. W Shimano nie lubię tego, że mocno łapią na wstępie i modulacja jest tylko w wyższym zakresie. Dużo wygodniejsza jest też rączka - ta na jeden palec.Ja bym Shigura nie robił tylko brał komplet Magura MT trial Sport - zresztą tak zrobiłem jak oddałem Shimano na reklamację.MT trial sport Można wyrwać tanio, a mają wszystko czego potrzeba.Ale jak masz już klamki Shimano to ...szkoda ich nie użyć.p.s.Magura daje 5 lat gwarancji, ale tylko na oleju niebieskim Magura. Jak znajdą ślady różowego oleju Shimano to przedłużona gwarancja przepada. Odnośnik do komentarza
Rafauek Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Miałem zestaw do przyłączenia Shimano Sm Bh 90, normalnie w przewód się dało wcisnąć. Jeździłem na adapterach Pm-pm +20 I +40mm, da się. Różnica w klamkach chyba jest taka, że jedne są do e-bike'ów z czujnikiem na klamce. Odnośnik do komentarza
Cinek1984 Opublikowano 29 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 Adaptery mam teraz pod zaciski jednotloczkowe i przód jest prosty więc wydaje mi się zacisk Magury nie będzie pasował ale to pikuś, ogarniam zestaw zacisków i zobaczymy jak to będzie działać mam nadzieję że będzie lepiej niż jest teraz Odnośnik do komentarza
Cinek1984 Opublikowano 1 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 Siema założyłem póki co cały setup Magury w tygodniu zmienię klamki na Shimano, moc jest nawet na seryjnych klockach😁 ale fakt klamki Magury są co najmniej dziwne w mojej ocenie modulacja spoko ale wrażenia wizualne i dotykowe że się tak wyrażę to nie moja bajka😬 Odnośnik do komentarza
Cinek1984 Opublikowano 12 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Złożona shigura, jest moc trzeba przyznać, do samego hamowania trzeba się przyzwyczaić bo klamki Shimano nie wybaczają zbyt mocnego wciśnięcia 😆 więc w swojej skromnej ocenie mnie satysfakcjonuje🙂 Odnośnik do komentarza
Guncar Opublikowano 23 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Dawno mnie tu nie było ale szukając odp na shigurę pojawił mi się ten temat i no nie wierze co czytam.... Ale od razu kontruje bo .... no nie wierze.... Nowe Deore a raczej zeszło roczne (bo od tego roku nie ma już Deore) ma inny zacisk niż nowe SLX/XT/XTR serie 7120/8120/9120. Tyle w temacie. Natomiast można dodać do SLX/XT/XTR że te różnią się między sobą wagą i materiałami. I ile SLX praktycznie = się XT o tyle w XTR bardziej od nich odbiega w tym o ile wiem trochę innym uszczelnieniem. Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 (edytowane) Pomijając fakt, że piszesz nie w temacie to... Dwutłoczkowe Deore zawsze miały kompletnie inny zacisk niż SLX/XT/XTR. Inna średnica tłoczków oraz metalowe tłoczki (wyższe modele mają ceramiczne). Natomiast czterotłoczkowe Deore i wyższe modele mają konstrukcję tożsamą - różnica to przyłącze przewodu. Edytowane 24 Marca 2023 przez vdcmike Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi