bartocham Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 Hej, Ostatnio robiłem wymianę osprzętu w rowerze (trekingowe) moim i żony i wylądował suport SM BB52 i korba FC T6010. Żona uparła się, że chce założyć tak jak było np. w Kross Trans osłonę łańcucha. Wszystkie, które znalazłem mają mocowanie właśnie przez uchwyt przy suporcie. Zgodnie z manualem suportu po prawej stronie powinny wylądować podkładki (w kolejności od mufy) 1.8mm, 0.7mm, 2.5mm. Pytanie mam czy dobrze rozumiem instrukcję, że przy zakładaniu osłony należy włożyć uchwyt w miejsce podkładki 1.8mm ? Najchętniej bym przekonał żonę do nie montowania tej osłony. Drugie pytanie z Waszych doświadczeń - czy ta osłona ma sens? Może jak żona zobaczy opinie innych. że to bez sensu to zmieni zdanie, albo i ja się przekonam, że jestem w błędzie pozdrówki! Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 Osłona dobra rzecz. Na takowych rowerach czasami używa się cywilnych ubrań i nogawka (lub noga) urypana b.trudno usuwalnym syfem nie cieszy. Dodatkowo łańcuch mniej się brudzi i więcej zniesie. Co do podkładek to usuwasz taką, której grubość najbardziej zbliżona do grubości mocowania osłony. 1 Odnośnik do komentarza
Chrismel Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 Nie ma żadnego racjonalnego powodu żeby jej nie było. No chyba że lans Zamiast niej można założyć korbę z rockringiem ale to dodatkowe koszty. A oprócz tych zalet które opisał kolega w poście powyżej jest jeszcze jedna - nie zrobisz sobie krzywdy przypadkowo zahaczając nogą o korbę. 1 Odnośnik do komentarza
FireTriFighter Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Cześć, zmieniłem suport i korbę. Rama 73mm, 46mm, Wstawiłem suport TokenaTF4630 i korbę Rotora inpower . Miałem zagwozdkę jakie podkładki zastosować. Co prawda po zamontowaniu w sposób poniższy generalnie wszystkie biegi wchodzą bez problemów i wygląda, że linia łańcucha jest ok. Pod suport dałem podkładki zgodnie z zaleceniem Token, czyli 0,2mm od nienapędowej (pomiędzy mufę a suport) oraz 2mm i 0,2mm po napędowej (również pomiędzy mufę a suport). Te 0,2mm strzelam, że bardziej chodziło by oddzielić mufę od miejsca dzięki któremu montuje się suport niż o dystans. Natomiast zalecenie Tokena odnośnie podkładek pomiędzy suport a korbę w praktyce wyszło źle (3x0,6 + 2mm) więc zastosowałem zalecenia Rotora który zaleca dla takiego suportu wrzucić: - 8,6mm, 11,3mm, 0,5mm po stronie NDS - 11,3mm, 3mm po stronie DS. Generalnie działa, bez dodatkowej regulacji przerzutki, jednak może ktoś coś jeszcze podpowie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi