Rafa18 Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 Witam wszystkich. Przygodę z szosą rozpocząłem latem 2020 kupując rower Java Vesuvio. Od prawie pół roku jeżdżę na rowerze Aias wg. własnego projektu. https://forum.szajbajk.pl/topic/26847-java-vesuvio-2020-chrl/ https://forum.szajbajk.pl/topic/28786-aias-2022-tytan-chrl/ W ciągu tych 2 lat uzbierało mi się trochę dodatkowych części od Javy i Aiasa no i powoli zacząłem myśleć, że fajne było by coś z tego kiedyś ulepić. Brak ramy uniemożliwiał jednak jakikolwiek projekt. Pewnego dnia przeglądając Taobao (nie szukając nawet żadnej ramy) przypadkowo natrafiłem na nieużywaną ramę Diamondback, w bardzo atrakcyjnej cenie i szok (!) w moim rozmiarze (XL) o co w Chinach bardzo trudno. Po szybkim researchu okazało się, że jest to rama Haanjo Tero, model 2017, Gravel o geometrii jak dla mnie idealnej. 3 dni później rama już była u mnie. Początkowo myślałem o zbudowaniu gravela/allroundera z prostą kierownicą, jednak porzuciłem ten pomysł na rzecz klasycznego baranka. Części które już miałem dostępne to: Kompletne koła, korba, tylna przerzutka, łańcuch, kierownica, mostek, siodełko, pedały, hamulec przód, linki i pancerze. A więc dokupić musiałem: Widelec, klamkomanetki, stery, hamulec tył, sztyca, suport, blat 40T. Koszt wszystkich części które musiałem dokupić + rama to ok 1000RMB + 260RMB czyli w sumie jakies 180 Euro. Specyfikacja: Rama: Aluminium Widelec: Carbon Piasty: Koozer CX420 Obręcze: Koozer CX1800 Opony: Vittoria Terreno Zero 37mm (przód) i 40mm (tył) Klamkomanetki: Sensah Team Pro Przerzutka tył: Shimano 105 RD-7000 Mechanizm korbowy: DECAF, Aluminum, 40T, 170mm Kaseta: Ultegra CS-R8000, 11-28 Łańcuch: Ultegra CN-HG701-11 Pedały: Rockbros Siodło: GUB, Carbon Kierownica: FSA Vero compact, 420 mm Mostek: FSA Gossamer Zaciski: Hybrid - hydr/mech Tarcze: Shimano RT56, 160mm Linki i pancerze: Jagwire PCK200 i PCK500 (compressionless) Sztyca: FSA Gossamer Odnośnik do komentarza
jack78 Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 Wygląda super, ale brak podwójnego blatu z przodu może być problemem. Przynajmniej dla mnie byłby. Cena rewelacja, nie chcesz sprzedać po kosztach? Odnośnik do komentarza
Rafa18 Opublikowano 23 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 Dzięki! Wiesz początkowo nawet miałem podwójny blat z przodu, ale zdecydowałem się na 1x. Jak narazie jest OK. Mam obecnie 2 inne rowery na 2x, a wiec chciałem też spróbować czegoś nowego. Początkowo nawet kombinowałem z prostą kierownicą, ale nie leżała mi zupełnie. Tu kilka fotek z początkowych eksperymentów: Odnośnik do komentarza
Rafa18 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 Z względu na to że postanowiłem sprzedać swój trzeci rower (Java), Diamondback otrzymał kilka nowych części: Klamkomanetki i korbę Shimano 105. Blat 40T Pass Quest Odnośnik do komentarza
Rafa18 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Rower został sprzedany za 600€. Przez ponad rok pełnił głównie funkcję dekoracyjną i przejechałem na nim jedynie 30km. Haanjo ustępuje teraz miejsca nowemu nabytkowi: Poseidon Redwood - Projekt Monster Gravel. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi