Skocz do zawartości

Storm Shark 4.0 (2022) - pierwszy ciężki góral

tomek7121

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po 4-5 latach na rowerze crossowym Indiana za niecały tysiak i wielu próbach jego zabicia w lesie 🙉 przyszedł czas na MTB. Ciężko jest mi znaleźć informacje na temat tego producenta ramy ale od razu powiem, że objechałem wszystkie sklepy w okolicy i tylko w jednym sklepie w Pile znalazłem pełną rozmiarówkę rowerów dostępnych od ręki i w sumie od razu coś zaskoczyło. Mierzyłem Kellysy, Folty, Gianty itp ale albo nie było dostępnego na miejscu dobrego rozmiaru albo coś nie pasowało. No i w sumie po miesiącu jazdy w chyba każdym dostępnym terenie nie żałuję. 

Mam 193cm wzrostu i 100kg wagi więc padło na ramę w rozmiarze L. Jako że dopiero wchodzę w rowerowy świat i uczę się wszystkiego od nowa to bardzo podpasowało mi że cały osprzęt w rowerze jest od Shimano. Przerzutki przód Tourney tył Alivio 3x8. Heble, klamki, piasty również Shimano. 

Trochę rower dozbroiłem według własnego gustu i wyszedł taki trochę kloc/SUV 😂. Mostek regulowany przełożyłem ze starego roweru z racji na to że moja narzeczona ma crossówkę i często jeździmy razem ale w las jadę sam. Dołożyłem komplet błotników, torbę, niezbędne narzędzia, pompkę itp. 

Napęd wystarcza mi w zupełności, rower wspina się dobrze i na razie to ja pierwszy odpadam a nie on podczas cięższej jazdy 😂

Chciałbym dołożyć myk myka i może jakiś amor powietrzny ale to na przyszły sezon. Nie gonię za redukcją wagi roweru ale swojej więc w sumie im ciężej tym lepiej. 

Jak dla mnie ten rower ma jedną małą wadę: mianowicie tylko jedno miejsce montażowe na bidon. Ale i to udało mi się obejść. Kupiłem litrowy bidon a mocowanie pompki udało mi się podpiąć pod koszyk na bidon.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, i myślę że ten rower zostanie ze mną na dłużej. Dajcie znać co myślicie o tym sprzęcie i czy mogę spokojnie w niego inwestować. 

Pozdrawiam

IMG_20220921_085830.jpg IMG_20220913_190214.jpg

Każdy odpisze ze swojej perspektywy, więc to Ty najlepiej wiesz, czy dobrze Ci się jeździ i czy chcesz inwestować. Ja bym dokupił prawdziwe twarde siodełko do MTB i dobrze je ustawił, bo tu chyba masz skierowane za bardzo ku górze (chyba, że to taka perspektywa na zdjęciu) - na takim nie dałbym rady przejechać więcej, niż kilka kilometrów, ale to znów kwestia indywidualna. Jeśli masz frajdę z jazdy, to nie pytaj, co zmieniać, tylko jedź do lasu i czerp przyjemność. Jak zauważysz, że hamulce nie dają rady lub amortyzator nie wybiera nierówności, to wtedy zacznij analizować i modyfikować. Udanej zabawy!

Masz rację co do ustawienia siodełka. Mocno je przestawiłem ale jeszcze odrobinę mu trzeba. No i ogólnie lubię czytać opinie innych więc czekam na więcej komentarzy. Głównie jeśli chodzi o firmę Storm. Bo strasznie mało jest informacji w sieci na jej temat :)

• 7 miesięcy temu...

Typowy gooral z dedykacją na  góry Pilskie . "Doskonały" produkt ten Storm , przecież Lewy go promuje a on jak każdy wie to nie na fusballu a na MTB najlepiej się zna ;) . Rowery Storma to klasyczne podejście producentów sprzetu niskiej jakości i koncepcji marketingowej w stylu " kup to się nie zawiedziesz a jeśli to nie będzie problemów ze zwrotem " kiedyś to było " kup Pan cegłę " tutaj zmieniła się nomenklatura po prostu. Oglądam ten katalog producenta i nie mam za co chwalić tych produktów . Ani osprzęt ani koncepcje technologiczne ani rama . Koła też nie .... Nic . Gnioty i ulepy budżetowe  . Co do podejścia rozwojowego do tych rowerów to dałbym sobie spokój . Ani to ładne podsumowując ani porywające