Skocz do zawartości

Dziwne dźwięki na kasecie

kuba85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zmieniłem kasetę na trenażerze na 11-rzędową po to żeby móc wpinać w niego nowy rower, który ma kasetę 11s. Na rowerze i na trenażerze mam teraz identyczną kasetę.

Wpiąłem rower w trenażer i... coś nie trybi. Z każdym kolejnym pokonanym zębem na kasecie przez łańcuch powstaje dziwny dźwięk jak gdyby łańcuch się przesuwał i uderzał o ząb na kasecie. Na każdym przełożeniu jest to samo z tą różnicą, że im cięższe przełożenie tym głośniej "stuka" bo trzeba więcej siły włożyć. Kaseta nówka sztuka, łańcuch nie pierwszej świeżości, zużycie na poziomie 0.6, ale według mojej teorii jeżeli przyczyną byłoby zużycie łańcucha to z kołem na zewnątrz też powinno dziwnie pracować, a jest ok.

Jakieś porady co mogło pójść nie tak albo co trzeba było zrobić czego nie zrobiłem poza wpięciem roweru w trenażer hah? A może ktoś zna odpowiedź na ten problem?

Ale z kołem na zewnątrz i dokładnie tą kasetą? Swoją drogą zużyty łańcuch szybko zamorduje kasetę. Przy 11 i 12 rzędówkach łańcuvh wymienia się przy 0,5% wyciągnięcia.

Ale z kołem na zewnątrz i dokładnie tą kasetą? Swoją drogą zużyty łańcuch szybko zamorduje kasetę. Przy 11 i 12 rzędówkach łańcuvh wymienia się przy 0,5% wyciągnięcia.

2 godziny temu, vdcmike napisał:

Chodziło mi o to, że jak jeżdżę na zewnątrz to mam dokładnie tą samą kasetę, tylko że nie nową i pracuje normalnie

Kasetę "zewnętrzną" masz już zużytą pod łańcuch. Nowa się też "ułoży" tylko jej trochę szkoda. Lepiej dać jej pracować z nowym łańcuchem. Zużyty łańcuch nie trafia idealnie między zęby kasety i będzie ją pod siebie dopasowywał wgryzając się w materiał na zębach.

42 minuty temu, vdcmike napisał:

Kasetę "zewnętrzną" masz już zużytą pod łańcuch. Nowa się też "ułoży" tylko jej trochę szkoda. Lepiej dać jej pracować z nowym łańcuchem. Zużyty łańcuch nie trafia idealnie między zęby kasety i będzie ją pod siebie dopasowywał wgryzając się w materiał na zębach.

To spróbuję na dniach wymienić łańcuch na nowy i zobaczę czy pomoże, dzięki 👍