__Kuba Opublikowano 16 Września 2022 Opublikowano 16 Września 2022 (edytowane) Witajcie. Poproszę o pomoc - reanimacja roweru syna. Przerzutka tylna jest na dodatkowym adapterze z uwagi na zmianę kasety z 11-34T na 11-42T. Jeszcze chwilę temu działało bez zarzutu (przez cały sezon). Dało się też bez problemu regulować - w międzyczasie zmieniałem linkę na nową i ustawiłem przerzutkę w kilka minut (czytaj bez najmniejszego problemu). No ale właśnie przestało. Zabrałem się za 'drobny' serwis i: Praktycznie bez żadnej regulacji po ręcznym naciągnięciu i dokręceniu linki, przerzutka bardzo gładko i szybko zrzuca biegi od największej do najmniejszej zębatki ale za diabła nie chce iść równo w górę (nie przeskakuje poprawnie między 1-2 (skacze z 1 na 3 przy położeniu manetki z 2 na 3) i z 4-5 (skacze z 4 na 6 po przejściu manetki z 5 na 6). Naciągnięcie linki na baryłce przy przerzutce (konieczne są dobre 4 pełne obroty) daje efekt odwrotny - wskakuje OK ale już nie zrzuca poprawnie. Przy naciągu pomiędzy - nie działa poprawnie ani zrzucanie ani wrzucanie (gdzieś się zawsze zatrzyma lub przeskoczy podwójnie). Myślałam że to wina przerzutki bo miała luzy - wymieniłem (miałem zapas, identyczna jak poprzednia), zmieniłem hak bo był leciutko skrzywiony. Zero poprawy. Wymieniłem linkę - chodzi gładko w pancerzu, manetka działa - przeciąga linkę. Śruby L i H ustawione (kombinowałem z różnymi ustawieniami aby np. zmienić skok z 1-2). Walczę od dwóch dni, zero efektu. Najlepszy wynik jaki osiągnąłem to brak zrzucania pomiędzy 5 a 4 biegiem i dopiero na końcu skok.o 2 w dół przy skoku manetki z 2 na 1 Łańcuch jest OK, wszystko czyste. Jakiś pomysł? Kuba Edytowane 16 Września 2022 przez __Kuba
Rozwiązanie vdcmike Opublikowano 16 Września 2022 Rozwiązanie Opublikowano 16 Września 2022 Kółko prowadzące jest zapewne za daleko od zębów kasety (z uwagi na GoatLink - czyli ten dodatkowy "adapter"). W przypadku odwalania takie cepelii (modernistyczna rzeźba ludowa) wszystko zwykle działa, póki łańcuch nie złapie luzów lateralnych (wraz ze zużyciem staje się bardziej podatny na przekosy).
__Kuba Opublikowano 16 Września 2022 Autor Opublikowano 16 Września 2022 (edytowane) @vdcmike- bardzo dziękuję. Nowy łańcuch rozwiązał problem! Edytowane 16 Września 2022 przez __Kuba
Rekomendowane odpowiedzi