Skocz do zawartości

[Blat] Mały blat hałasuje

Mattpll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem z małym blatem w ultegrze 6800, wyszło mi ostatnio w górach a z racji że pochodzę z nizin to śmigam na dużym i na tym wszystko jest ok. 

Hałasuje przednia zębatka mała, na dużej ok.  Nie ociera o prowadnice przerzutki, sprawdziłem na łańcuchu kmc i shimano, to samo Łańcuch KMC X11 EL 11 rz. Brzmi jakby łańcuch uderzał bokiem w dolna część większego blatu. Na całej kasecie to samo. 

IMG_20220914_210634.thumb.jpg.f08383d3e1e128b53efab70bb9c2e36d.jpgIMG_20220914_210643.thumb.jpg.70a7ce09528b904ec6ad80e888b267d8.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witam.z zamieszczonych zdjęć mogę tylko zasugerować, że jedna zębatka ma ząb wytłoczony,w prawa stronę a druga w lewą stronę od osi pionowej blatu.Jeśli jest możliwość i pasują otwory montażowe na korbie to proponuję odwrotnie zamontować.ALE jest mały szczegół.Zamontowanie odwrotnie oddali zęby co za tym idzie łańcuch od dużej zębatki.Jeśli zębatka jest w dobrym stanie to powinna jeszcze ciągnąć.(bez przeskakiwania) Zmierz jeszcze grubość blatu i odstawienie zębów na tych przetłoczeniach,może tam jest leży zagadka obcierajacego łańcucha.

IMG_20220915_135944.jpg

Edytowane przez ROZEK
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

to jest akurat ta sama zębatka :) mała ściągnięta w celu wyczyszczenia i założenia na nowo. W tym momencie montowana jest tak że napisy patrzą w stronę ramy. Wiem o co Ci chodzi, sprawdzę to z montażem odwrotnie, dzięki

Edytowane przez Mattpll